Napadi na imame Bor i Stambol džamije ni nakon tri godine nisu rasvijetljeni

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Brutalni napad na imama Bor džamije Nezira ef. Salihovića (predsjednik Odbora mdžlisa Novi Pazar) i pokušaj ubistva imama Stambol džamije Hasiba ef. Suljovića (sandžački muftija), nisu rasvijetljeni ni nakon pune tri godine.

Porodice i prijatelji imama, u objavi na društvenim mrežama, pitaju se zašto na ovom primjeru ne funkcioniše pravna država i institucije sistema, navodeći da Ministarstvo unutrašnjih poslova i Tužilaštvo nisu do današnjeg dana, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzeli potrebne mjere u cilju identifikacije nalogodavaca i počinioca ovih podmuklih napada.

“Gradi li se povjerenje Bošnjaka prema državi tako sto se šuti na prebijanje časnih imama? Da li šutnjom, nereagiranjem i neotkrivanjem nalogodavaca i počinilaca nadležni organi ostavljaju mogućnost da beskrupulozno obračunavanje kriminalaca sa uglednim građanima bude prihvatljiv obrazac ponašanja u javnom životu u Sandžaku”, navodi se u objavi na društvenim mrežama.

Podsjećamo, Nezira ef. Salihovića su nepoznate osobe 24. marta 2018. u večernjim satima, dok se vraćao kući nakon jacije namaza, brutalno prebile, koristeći šipke i metalne štangle, krvnički ga tukli dok čovjek nije pao na zemlju, nanijevši mu tom prilikom teške tjelesne povrede.

Pet dana kasnije, nepoznata osoba je polila benzinom automobil muftije, Hasiba ef. Suljovića, koji je bio parkiran uz porodičnu kuću, pokušavši da ga zapali. Tom prilikom nepoznato lice je ispalilo nekoliko hitaca u pravcu kuće i u pravcu bratanaca Hasiba ef. Suljovića.

U objavi na Facebooku se navodi da ovdje nije bila riječ o pojedinačnim i izdvojenim incidentima, već o dobro organizovanoj i osmišljenoj akciji od strane grupe, koja je imala za cilj eliminaciju spomenutih imama, osnivača Rijaseta IZS i Mešihata IZ-e Sandžaka.

“Treba istaći da su spomenuti imami, samo nekoliko dana prije ovih kukavičkih napada, bili ponovo izabrani na odgovorne funkcije u Islamskoj zajednici. Vrijeme je da policija i tužilaštvo svojim konkretnim djelovanjem, konačno, pokažu adekvatan nivo efikasnosti u svom radu. Da savjesnim obavljanjem svog posla daju doprinos izgradnji bezbjednog i pravednog društva i pokažu poštenim građanima da bilo kakve interesne grupe sa svojim kriminalcima i batinašima ne mogu sijati strah, sprovoditi samovolju i biti vlasnici njihovih života”, navodi se u objavi.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.