Muftija i niko njegov

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bio jednom jedan muftija.

Ali, dve godine posle seobe Muamera Zukorlića na ahiret, sećanja su sve jača.

Njegov britki um i veliko iskustvo u preživljavanju najčudnijih izuma naše političke prakse, univerzalna radoznalost i obaveštenost su sandžački putokaz, koji iznova nameće suočavanje s porukama rđave učiteljice života, iz čijih lekcija generacije ovdašnjih đaka redovno ponavljaju. I to gube godinu, nego decenije i vekove.

Ne čudi onda što su naslednici Zukorlićevog lika i dela razuđeni, kao nikad ranije. Samozvani ili samoizabrani anonimni prvaci provincijskih manira, svaki na svoj način, u svom stilu ili ličnom stavu, ušuškani su u stanje odložene zrelosti. Većina njih govorom iz trbuha, umesto iz glave, zaboravlja da je čovek bez savesti zver, a stranka bez karaktera zverinjak.

– Ako nahraniš gladnog psa, neće te ugristi.

Danas o muftiji više govori ono čega se arhaično stideo ili uzdržavao, nego sve što je činio. Džaba što nije govorio da se dopadne, već da namerno pokrene. Makar i iznuđeno, ali nikad slučajno ili bez duboke namere. Jednostavno njegov stil bio je identitet lidera. Zato su u poodavno isparcelisanom Sandžaku, Muamerove višeslojne prozivke, pod vatrometom prejakih izraza, bile i ostale svojevrsni okamenjeni otisak savesti, u krvavom blatu Balkana.

Tim povodom, među njegovim naslednicima nema iskoraka. Ni inicijative, bar da najave nastavak muftijinih prioriteta, konačnosti i beskonačnosti. Naprotiv, prema pozicijama najpozvaniji, kao da su po inerciji izdali besmrtnog muftiju i pomirili se sa sudbinom milenijalaca proizvedenih u trominutnom aritmičnom susretu nesrećnog spermatozoida i uplakane jajne ćelije.

Tragikomično uniformisani, oni su već regrutovani službenici. Odlikovani gubitnici, generacijski ukleti, beznačajni kusur istorije. Uglavnom, kad je apetit veći od razuma, prepoznatljivi u pozi, drže nož, a neće da budu gospoda i uzmu viljušku.

Svakodnevno, zapitani, nariču nad sobom:

– A gde sam tu ja?

Protočno, japajatuju, kao da im je pukao vodenjak. Bez ikakvog objašnjenja i desničarskih kriterijuma. Mimo saglasnosti sa sobom i okolinom, sebe stavljaju kao meru stvari, a svoje nedorečenosti kao obavezne aksiome. Ni najmanje ne hajući, muftijine testamentarne poruke koje su još za njegovog života postale testament.

Kao da ovakvom vaktu, ne treba onakav muftija. U zanosu deratizacije, Puritanci bi rekli uzalud, jer su Muamerovi zatečeni i grešni prvoborci, brzopotezno zaboravili njegov odjek:

Ko greha nema, neka prvi baci kamen. Ako može da dobaci.

Očigledno, neće ono što ne mogu. Crveno kao krv, crno kao politika. Ovih dana, u predizbornoj modi je jezik prezira. Poput zagrcnutosti, od jezika razočaranja, na dobru nameru „prismoči“, imaj meru, što decenijama kumuje Sandžaklijama, koji nikako da pogode put pristojnosti i elementarnih civilizacijskih vrednosti.

Navikli, u vremenu premalo tragova, a previše ruševina, satiru najhrabrije spasioce. Uprkos ogromnoj energiji, marljivosti, posvećenosti i borcu koji se nije predavao bez borbe ni jednom ovozemaljskom autoritetu. Jedino se klanjao Allahu, kuranskim ajetima i dovama koje sandžačkim hiperaktivnim džematlijama život znače.

O mrtvima, samo istinu.

Zapitani, u džepnom izdanju, promišljeno idu dalje. Znaju da se dominirajuće mantre najbrže obijaju o glavu društva, države, etosa i etnosa. Naročito, u javnoj srpskoj politici, koja je sad već tradicionalno puka halucinacija, izbori farsa, parlamanet privid, a država paravan.

Praktično, nema sandžačkog političara, koji ne priznaje da je život samo iluzija. Da su svi oni samo eksponati u formalinu, anatomskog instituta, u teglama kao zimnica, za šejtane koje svakodnevno prepoznaju i dozivaju.

U situaciji, kad muftiji Zukorliću, bar u intelektualnom fokusu, gotovo više niko, nije njegov. Zato je politički džehehem (pakao) prazan. Jer, svi su đavoli među nama. Onda, uticaj muftije Muamera Zukorlića na istoriju tromeđe nema kraja.

Možda je tako i najbolje: da život bude konačan, a muftijino delo beskonačno. Bez obzira što ono što je Muamer Zukorlić bio njegovim političkim naslednicima, već dve godine nisu oni njemu.

Tačka.

Autor je univerzitetski predavač

Esad Kučević

Izvor:Danas.rs

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

26 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Bell
Bell
5 mjeseci ranije

Nebih se slozio s ovim predavacem,providno proziva likove koji su napustili brod koji polako gubi kompas.Dakle samo im imena ne spominje.Drugo necemo o mrtvim a znamo koji naucni rad imao???Nije ,prelivao iz toplog u hladno i zadnji € pokupio od nas sto “prismacemo” kako te nije sramota uhlebljeni predava,unazadio znanje,kulturu dostignuce (pravio im prazne dzamije)na to mislis a on kao faraon grmeo u Luxus jedino je morao u BG da placa harac redovno…to su cinjenice bato !!!

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

Slažem se u potpunosti. Razbio je islamsku zajednicu da bi bio lav a ne pas, kako on to slikovito izjavi, da bi bio “glavni”, al’ džaba, njegove pristalice su mahom neuki, nepismeni, glupi, i on je za njih bio “mula-Mahit”, oni i tako ne razumiju ništa, a on je “lomato” jezikom đe su oni samo “uhabljećeno” zijevali u njega, a da ih pitaš, o čemu on to priča, oni bi umeli samo da opsuju majku, ili sve po spisku.

Selma
Selma
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Bell

Beli…belo…od tebe za vakufske kyhinje sigurno niko nije uzeo ni dinara niti si ti lik koji bi za te svrhe dao…zato opusteno…vrati se u sahtu molim te i ne izviruj sa glupim komentarima

Rok
Rok
5 mjeseci ranije

Davno nisam čitao elokventnije ređanje misli na papir

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Rok

“Elokventnije ređanje misli” ?! Pa još na papir. Hahahahahaha. Znaš li ti uopšte šta znači elokventan, elokventno,……?

Pobratim
Pobratim
5 mjeseci ranije

Trebalo bi da znam pobratime.
NE znam dal te zanima uze ili šire značenje

Huso
Huso
4 mjeseci ranije

Ajstajn. Izmilslja reci. More I Karadjordje ,cirilica.

Huso
Huso
5 mjeseci ranije

Dosta vise. Da je ostao da bude hodza za sta je jedino kvalifikovan bez obzira na muhabet mozda bi bio ziv.

Huso
Huso
5 mjeseci ranije

Dosta hodje i njegove prde.

Huso
Huso
4 mjeseci ranije

Ko je ovaj mentalac pa nam ispira muzak.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije

A klanjao se boga mi i onome (100 za 1), al ti to ne ćeš da kažeš, a boga mi je on krivac pribojčanima što ne mogu da izučavaju bosanski jezik, jer je svojim bojkotom popisa sa 19% pali na 12%, a da bi imali pravo da izučavaju bosanski jezik, potrebno je da Bošnjaka u opštini ima najmanje 15%, takođe svojim djelovanjem i opstrukcijomu u Prijepolju zajedno sa SDP-om, su doveli do toga da se ni tamo bosanski ne izučava, a o razbijanju islamske zajednice da i ne govorimo kad nuje hteo da odstupisa mesta “glavnog” i njegove poznate izjave da je bolje biti 1 dan lav, nego cijelog života pas, i da ne nabrajam više, mogao bih do sutra.

Hdis
Hdis
5 mjeseci ranije

I tebi mamu jebem

Malo Morgen
Malo Morgen
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Hdis

I ja mu jebem sve zensko sto mrda.

Elvedin pezić
Elvedin pezić
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Malo Morgen

Činjenica je da ste vi njegovi sledbenici poraženo zlo..
Zaključak;
kakav je bio on takvi ste vi

Komentar
Komentar
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Elvedin pezić

Muftija je bio velikan svog vremena, i to neće priznati samo neuk ili pokvarenjak. I ne krij se iza tog lijepog imena, pročitaj šta kaže upravo Pezić za Muftiju koga smatra velikanom bez premca, a naravno ovi koji psuju u komentarima nemaju veze sa Muftijom niti je on to ikada radio.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Komentar

Sve je on isto radio samo na perfidniji način, a ako nije zašto bi onda imao takve pristalice ako je bio bolji, a narod kaže; sličan se sličnom raduje. Kada je sa Rasimom srušio Ugljanina ostala je njegova poznata izjava, “ja sam ga obalio, vi ga sad gazite”, a kako je nazivao ulemu koja je pokušala da ga smijeni, to je za ne povjerovati, crvi, nevjernici, izdajnici, itd. itd.

Elvedin pezić
Elvedin pezić
5 mjeseci ranije

zlo se namnoži i razmnoži,na ovaj ili onaj način.nijedno zlo neće sebe okarakterisati i predstaviti kao takvo.nego pokušava sebe kamuflirati u obliku ili predstavi dobra.kad se kamuflirano zlo prepozna,ono po zakonima egzistencije postaje,primitivno,opako,destruktivno,nasilno. i na kraju uništavajuće za okolinu i društvo.a po zakonu inercije i reakcije ujedno i samouništavajuće.

Komentar
Komentar
5 mjeseci ranije

Džaba, ostaje ti samo da piskaraš gluposti, i koliko vidim isto drugima da psuješ ovdje, a kao govoriš nešto za njegove pristalice. Naravno da je čovjek ostavio raznih poštovaoca iza sebe od učenjaka, intelektualaca ali i naravno naroda među kojima ima raznih nivoa. Ali je on svoje mjesto u historiji na najsvjetliji način ostavio i obezbijedio, a tebi iz tvoje zlobe ne preostaje osim mržnja, ovo piskaranje i pitanje đe će tvoji “Ljideri” završit i šta će ostati nakon njih, a to već svi znamo..

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Malo Morgen

I ti si sad j..o sve svoje što mrda, al’ si takođe glup, pa to ne znaš.

Sulejman Veličanstveni
Sulejman Veličanstveni
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Hdis

Sad si j..o svoju mater, time što si opsovao moju, al’ ti si glup da bi to znao.

Selma
Selma
5 mjeseci ranije

Gle ovi Suljkovi sto su poceli olajavanje …ada sta bi sa Enisom vasim….haj…haj…bas te u problemima…ako vas ovaj mali Muftijin ne uzvuce,odoste u arhivu,ko sto vec znate…

Pobratim
Pobratim
5 mjeseci ranije

Pobratime,
Čini mi se da nisi shvatio njegovu širinu i viziju (možda nije niko od nas). Porani ujutru, umij se, skuhaj kahva i odlsusaj neko od muftinijih predavanja ili gostovanja (po izboru) i videćeš da je on kao 30-ogodisnjak diskutovao sa čitavim odelenjam neistomišljenika nekoliko sati na skoro genijalnom nivoa da pri tome nikog ne uvrijedi ili ružnu riječ kaže. E to treba postići jarane

Sta reci a ne zaplakati
Sta reci a ne zaplakati
5 mjeseci ranije

Super nam je sa bilo poslednjih 30 godina i dalje je sa Suljkom i Rasimom. Napravili su od Sandzaka Gazu, samo jos da naidje neki Izrael da nam ugasi svetlo… A vi im i dalje ljubite stopala…
A o onome ko je podigao sve vjerske i bosnjacke institucije sve najgore.
A da je bio dobar i poslusan vlastima ne bi ga ubili.
Ali dobro tipicno za nas, posle nam bude kriv onaj ili ovaj, a krivi budemo sami ” kakav narod takav nam i vodja”.
Ima mesta jos u inostranstvu za ovo malo nas sto je ostalo u Sandzaku, a za vecinu sto je tamo uprite prst u ove gore pomenute…

Tintu
Tintu
5 mjeseci ranije

Ne bilo mu teško,ali on je u suštini,razbio celi sandžak.

Hdis
Hdis
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Tintu

Mamu ti jebem

Tintu
Tintu
5 mjeseci ranije
Odgovor za  Hdis

A ti si onaj plod, od nesretnog spermatoida i uplakane(kurvine) jajne ćelije… sve jasno.psovat nekom majku zbog slobodnog mišljenja,svaka ti čast.Mogo bi ja tebi jeb..at sve do pra bijače ali neću,ovoga reda.

26
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex