U Novom Pazaru osnovan Eko blok: Aktivisti upozoravaju da je vazduh u tom gradu najzagađeniji u Evropi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Osam ekoloških organizacija iz Srbije, među kojima i Inicijativa “Za zdrav Novi Pazar”, formirale su Eko blok koji će se baviti zagovaranjem mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i vode, javlja Anadolija.

Haris Ibrahimović iz Inicijative “Za zdrav Novi Pazar” rekao je za Anadoliju da je vazduh u ovom gradu najzagađeniji u Evropi.

“To je dokumentovano. Alarmantno je stanje i sa rekama u koje se ulivaju otrovne otpadne vode, krv iz klanica, razne hemikalije, imali smo slučaj da se u centru grada izlivao mazut koji je uništio reku Rašku. Stalno govorimo o dostojanstvu čoveka, ali moramo poštovati i dostojanstvo prirode”, rekao je Ibrahimović.

Dodao je da je zato osnovan Eko blok koji će, kako je kazao, biti nadzorni faktor ekološkog života u Novom Pazaru.

“Nećemo se baviti samo mapiranjem problema, nudićemo rešenja, a mapiraćemo one koji izbegavaju da rešavaju ekološke probleme”, kazao je Ibrahimović.

Eko blok čine još Nacionalna ekološka organizacija, Centar za održivi razvoj Srbije, Pokret Tvrđava, i-Revolucija, Polekol, Tim 42 i Eko Barajevo.

“Tražimo obavezujuću saradnju, i primoravanje ako treba, sa institucijama koje jedino mogu da reše ekološke probleme. Mi ne možemo da radimo posao države ali možemo da ih primoravamo da oni rade ono što je njihova obaveza. Zahtevaćemo od institucija da sprovode zakone i reaguju na njegovo kršenje. Jedan od naših ciljeva je zagovaranje za povećanje republičkih i lokalnih budžeta za zaštitu životne sredine”, rekao je Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke organizacije.

Eko blok je nova mreža udruženja građana, strukovnih ekoloških organizacija, stručnjaka i ekoloških aktivista koja je osnovana radi unapređenja zdravlja građana i životne sredine u Srbiji.

Izvor:Anadolija

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

1 Comment
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Huso
Huso
1 godina ranije

Nas gradonacelnik samo docekuje dokone politicare i strane predstavnike. Po njemu sve cveta.

1
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex