ZVANIČNO – Novi Pazar treći najzagađeniji grad u Evropi tokom 2021. godine!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Rezultati godišnjeg Izvještaj o stanju kvaliteta vazduha u svijetu koji je danas objavila švajcarska tehnološka kompanija za kvalitet vazduha IQ Air pokazali da se Novi Pazar nalazi na trećem mjestu najzagađenijih gradova u Evropi.

Prosječna koncentracija štetnih PM2,5 čestica u Novom Pazaru tokom 2021. godine iznosila je 47,2 mikrograma po metru kubnom što je gotovo deset puta više od dozvoljene vrijednosti koju je propisala Svjetska zdravstvena organizacija. Zagađeniji vazduh od Novopazaraca udišu jedino još građani Krasnojarska (Rusija) i Igdira (Turska).

Pored Novog Pazara koji je najzagađeniji u Srbiji i grad Čačak našao je svoje mjesto na ovoj neslavnoj listi. Vazduh u Čačku je devet najlošiji u Evropi sa prosječnom koncentracijom PM2,5 čestica od 41,5 mikrograma po metru kubnom.

Crna Gora najzagađenija država u Evropi, Srbija četvrta

Objavljeni Izvještaj pokazuje pokazuje da je region Balkana najzagađeni dio Evrope.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija i Hrvatska zauzimaju 5 od prvih 6 mjesta na listi najzagađenijih države Evrope.

Otrovi u Novom Pazaru iz vazduha prodiru direktno u krv

Stručna javnost godinama unazad upozorava na posljedice prekomjerno zagađeno vazduha u Novom Pazaru. Milenko Jovanović, nekadašnji načelnik za praćenje kvaliteta vazduha u Agenciji za životnu sredinu, napominje da PM 2,5 čestice prvo dospijevaju u pluća, a potom u krv, te da su direktan uzrok broj kancerogenih oboljenja.

Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala.

Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osjećaj gušenja i napad astme. U slučaju veće koncentracije i dugotrajnoj izloženosti mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, srčanog ili moždanog udara, pojavu kancera, pa i prerane smrti.

(Sana)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
2 Komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Hahaaa
Hahaaa
6 mjeseci ranije

Evropski Novi Pazar, rezultat vladajuće stranke u Novom Pazaru tačnije SDP Rasima Pjanić.

Tutin Država
Tutin Država
6 mjeseci ranije

Pazarci smrdu

2
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker