Crni panter ušetao u dvorište o sa lakoćom ubio psa čuvara (VIDEO)

CRNI PANTER UŠETAO U DVORIŠTE I UBIO PSA ČUVARA

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Divlja mačka koja je navodno viđena u okolini Apatina izazvala je veliko interesovanje meštana i medija. Danima se špekuliše o crnom panteru, a kontradiktorne informacije stižu sa svih strana.

Priča o nestalom crnom panteru pojavila se još prošle godine u mađarskim medijima i tada nije dobila epilog, odnosno velika mačka nije uhvaćena, ali su termovizijske kamere u decembru 2021. godine navodno pokazale kretanje velike crne mačke koja podseća na crnog pantera.

Cela priča ponovo je oživela kada su pojedini meštani iz okoline Apatina prijavili policiji da su uočili veliku crnu mačku koja po svojoj fizionomiji odgovara panteru, životinji kojoj ovi prostori nisu prirodno stanište.

Priče o tome gde je viđen panter danima su se smenjivale, a čak je i objavljen video zapis usnimljen kod Banje Junaković za koji se tvrdi da je na njemu ova divlja zver.

Jedan od lovaca pričao je za srpske medije, da je blizak susret sa mačkom imao kada je sejao useve, te da se nije uplašio i da je susret trajao par minuta. Ono što je veoma jezivo, a što je mnogima promaklo, jesu njegove reči o zaklanoj divljači:

 Ima podavljene divljači, mi ovde nemamo predatora koji davi divljač – rekao je on na početku, a onda se osvrnuo i skeptične ljude koji ismevaju celu situaciju oko pantera:

– Ja sam to video, nema razloga da u to ne verujem. Sad ko neće da veruje ne mora, ja sam prijavio iz najbolje namere. I iz najbolje namere kažem da je to (šta god to bilo) i dalje tu – kaže lovac Petar, čovek koji je prvi primetio i prijavio veliku mačku u ataru Apatina, a onda se osvrnuo na potencijalnu opasnost po lokalno stanovništvo:

– U suštini njoj čovek nije primarna hrana, male su šanse da će on da napadne bez ikakvog razloga. Ali treba biti obazriv, ja iskreno ne bih ostao sam ovde, niti bih šetao, a pogotovo noću – rekao je on.

Upozorenje nadležnih

Koliko je priča ozbiljna govori i to da su Vojvodinašume izdale zvanično saopštenje upozorivši građane na to da je crni panter zaista uočen u Apatinu.

– Javno preduzeće Vojvodinašume, ogranak ŠG ‘Sombor’, obaveštava sve sugrađane da je uočen crni panter (leopard) u atarima Opštine Apatin – navodi se u obaveštenju.

– Predator je izrazito opasan i ovim putem apelujemo na građane da vode računa za sebe i svoje bližnje. Ukoliko neko uoči crnog pantera, potrebno je odmah obavestiti nadležnu policijsku stanicu – ističe se u saopštenju.

Obustavljena potraga

Međutim, iako su nadležni krenuli u potragu za divljom mačkom, prema poslednjim informacijama, nisu pronađeni relevatni tragovi na terenu, ni boravka niti ishrane ove zveri, a nisu prijavljena ni nova viđenja životinje, pa je osnovan zaključak da su pojedina svedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše “klimavi” dokazi koji bi opravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme u potrazi za najverovatnije nepostojećom zveri.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara poljoprivrede za sektor lovstva, izjavio je da je potraga koju je on koordinisao, u ovom momentu suspendovana, iako su svi učesnici u njoj spremni da je nastave ukoliko se pojave novi dokazi o tome da se u ovom ataru nalazi egzotična divlja velika mačka.

Kako je Ivanović rekao, nakon detaljnog pregleda terena koji je trajao danima nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u ovom delu Podunavlja

Ili je zver uznemirena potragom vrlo brzo otišla sa ovog terena, ili zapravo nije ni postojala, već se radi o uobrazilji očevidaca izazvanoj nedovoljnim poznavanjem ovakve životinjske vrste, smatraju stručnjaci palićkog Zoološkog vrta, koji će preventivno, baš kao i lovočuvari Javnog preduzeća “Vojvodina šume” i pripadnici MUP Srbije, ostati u pripravnosti ukoliko bude potrebno da se potraga za crnim panterom nastavi.

Koliko je crni panter opasan?

Panteri se smatraju najkrvoločnijim grabljivcima među mačjim predstavnicimaGladna životinja ne bira žrtvu, ona juri sva živa bića. Panteri se ne boje nikoga, omiljena hrana im je meso velikih biljojeda: bivola, antilopa, zebri. Česta se hrane domaćim životinjama: ovacama, kravama, konjima, svinjama koje su ostale bez ljudskog nadzora. Gladne životinje hrane se i majmunima, divljačima, jajima iz gnezda, čak mogu jesti i plodove stabala.

Potraga za žrtvama vrši se na zemlji, dok se jedenje mesa odvija na drvetu. Trup rastržu oštrim zubima i trzajima glave. Ova karakteristika razlikuje crnog pantera od lavova i ostalih rođaka mačaka.

Životinje mogu preživeti 4-5 dana bez hrane. Ali tada se  mogu uvući u kuću, dvorište, štalu u potrazi za plenom. Zanimljivo je da dobro nahranjena životinja neće dodirnuti ni dete koje joj stoji uz šapu, dok gladna zver se neće zaustaviti ni pred čim.

Koliko je opasan dovoljno pokazuje video objavljen na interentu, gde se vidi kako panter ulazi u dvorište u potrazi za plenom. Na snimku se čuje pas koji cvili, ali ne i trenutak napada. Međutim, kamerom je zabeležen trenutak kada panter odvlači ubijenog psa.

Pogledajte video :

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker