“NEĆEMO GA UBITI” / Potraga za apatinskim panterom se nastavlja, a evo šta će biti s njim KAD GA UHVATE

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Potraga za crnim panterom, koji je juče viđen u Banji Junaković kod Apatina, nastavlja se danas, a kada bude uhvaćen, plan je da se uspava i da se imobilizuje u Zoološkom vrtu na Paliću.

Načelnik Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine Nemanja Ivanov, koji je juče ceo dan bio na terenu sa kolegama u potrazi za ovom životinjom, rekao je da im je ideja da ga uspavaju i prebace u Zoološki vrt na Paliću, a ukoliko se to pokaže nemoguće i neizvodljivo, kako je poručio za “Blic”, preći će se na drugu opciju i plan.

– Zoološki vrt Palić ima najsavremenije sredstvo za uspavljivanje. Maksimalni domet je do 30 metara za uspavljivanje a mi to nećemo da radimo u zatvorenim kontrolisanim uslovima, nego bukvalno na otvorenom – kazao je Ivanov.

I Sonja Mandić, direktorka Zoološkog vrta Palić, rekla je juče za “Blic” da su veterinari ovog Zoo vrta takođe uključeni u potragu, odnosno, asistiraju drugim organima koji su na terenu i učestvuju u lociranju i hvatanju divlje životinje.

Ivanov je još ispričao da su juče pantera tražili dronom sa termalnom kamerom, te da će tako biti nastavljeno i danas, ako treba i sutra, sve dok ne nađu predatora.

– Ljubaznošću “Voda Vojvodine” dobili smo na raspolaganje dva lica koja upravljaju dronom sa termovizijskom kamerom. Prostor u samoj okolini hotela Banje Junaković, odnosno tu šumu smo pregledali i pretražili sa dronom. Uočili smo razne druge vrste životinja – ptice, neke razne vrste sitnijih glodara ali na sreću ili nesreću još uvek nismo uočili nešto što može da da indicije da je on tu, u blizini – rekao je sinoć Nemanja Ivanov.

Objasnio je i da je teren koji je pretraživan realan onoj autohtonoj, panterovoj, sa vegetacijom, izobiljem divljači, kao i da on u njemu nema prirodnih neprijatelja.

Kako nam je objasnio sinoć dron je spušten zbog magle, ali se danas nastavlja akcija, sve sa ciljem da se panter locira, imobilizuje i smiri panika.

– Apelujem na sve vaše kolege da ne dižu paniku, puštena je vest da je odstreljen, ali to nije istina – kazao je on.

U potragu za panterom uključeni su “Voda Vojvodine”, Policijska stanica iz Apatina, “Vojvodina šume” i veterinar i timaritelj Zoo vrta s Palića.

Apel

Šumarsko lovna inspekcija je svim lovačkim udruženjima i “Vojvodina šume” sa teritorije Zapadnobačkog okruga dala obaveštenje da se obrati pažnja na bezbednost, da se ne ide u pojedinačni lov.

– Nismo izveli zabranu, ali je skrenuta pažnja da ne idu ljudi sami u lov, baš zbog toga jer sumnjamo da je to mačka iz porodice većih mačaka, da je predator i izraziti lovac i da ne bi došlo do nekih nemilih događaja, apelujemo na ljude da budu obazrivi – poručuje za “Blic” inspektor iz Novog Sada.

Crni panter prvi put je primećen u selu Sonta, u okolini Apatina. U okolnoj šumi primećeni su njegovi tragovi.

Juče je na društvenim mrežama osvanuo snimak da je viđen u Banji Junaković, i tim povodom upozorenje je izdala i Opština Apatin.

– Mole se građani da ne idu do daljnjeg u tom pravcu, kao i u pravcu prigrevačke šume, jer se radi o veoma opasnoj i nepredvidivoj divljoj životinji. U hvatanju i lociranju crnog pantera, trenutno su uključene sve nadležne službe, kao i stručna služba iz Zoološkog vrta Palić. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker