U SESTRI I BRATU NIKADA NISAM IMALA DRUGA / Sestra Emine Jahović je jedina krenula stopama njihovih roditelja, a evo u kakvim su danas odnosima!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Sestra Emine Jahović je uspešna doktorka.

Kada se govori o porodici Emine Jahović u prvom planu se, što je i logično, imajući u vidu svetsku slavu koju je postigao, neizbežno nađe njen brat Mirsad Jahović Turkčan, nekada uspešan košarkaš.

Ipak, Emina ima i stariju sestru Sabinu, koja je krenula stopama njihovih roditelja koji su radni vek proveli kao lekari: majka je pedijatar, dok je otac koji je preminuo 1995. godine bio kardio hirurg.

U zvaničnoj biografiji Sabine Jahović navodi se da je rođena u Novom Pazaru, gde je stekla diplomu osnovne škole i gimnazije. Medicinski fakultet i specijalizaciju iz dečje psihologije završila je u Beogradu, da bi zatim deset godina radila u Dnevnoj bolnici za adolescente. Deo psihoanalitičke edukacije stekla je u Italiji, a u međuvremenu je postala član brojnih svetskih foruma i asocijacija iz svoje struke. Danas radi u privatnoj praksi sa decom, adolescentima i odraslima.

Sestra Emine Jahović se ne eksponira u javnosti, na društvenim mrežama njena slika osvane tek ako je objavi Emina, koja ne krije koliko je ponosna na Sabininu uspešnu akademsku karijeru. Danas su jedna drugoj najveća podrška i oslonac, tačnije rečeno s godinama su postale bliže nego što su bile u detinjstvu.

– U bratu nikad nisam imala drugara, a ni u sestri. Prijatelji su mi bili, ali drugari ne. Otac je umro kad sam imala 11 godina i moj brat je odmah morao da preuzme ulogu oca. Imao je tri žene u kući, bila je nezgodna situacija u zemlji – ispričala je Emina, dodajući da je i sestra prema njoj imala odnos kao da joj je majka.

– Sada, kada smo svo troje odrasli ljudi koji imaju svoju decu, sada smo počeli da se družimo.

O razlozima kojima se rukovodila kada je izabrala medicinu za životni poziv, Sabina je u jednom intervjuu rekla:

– Detinjstvo sam provela u sredini koja je imala specifičan odnos prema mentalnim poremećajima. Od njih se strahovalo, ali se nije bežalo. Oni koji su patili od psihičkih problema nisu bili stigmatizovani i otuđeni od zajednice. Sa njima se živelo i njima se dozvoljavalo da vode svoje živote u skladu sa njihovim poimanjem sveta. Izabrala sam da se bavim suštinom medicine, a to je lečenje čoveka, i na neki način, nečim što je prividno na margini, a zapravo je njena suština, a to je duša.

Sestra Emine Jahović je dodala i da je teško raditi sa ljudima, naročito sa onima koji pate, ali ako uspete da im pomognete, zadovoljstvo je neizmerno.

– Susret sa drugima je uvek i novi susret sa sobom. Pacijenti su me naučili da budem strpljivija, da izdržim neizvesnost, sumnju i neznanje.

Njen profesionalni i ljudski savet glasi:

– Pokušajte da oslušnete sebe i svoje bližnje. Budite nežniji, budite strožiji. Budite ljubazni prema komšijama, prolaznicima, prodavcima. Pomozite ako vam neko zatraži pomoć.

(Alo)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker