MIT ILI ISTINA: Ima li smisla potapati kupljeno voće u ocat i sodu bikarbonu
Među popularnim trendovima koji propagiraju zdrav način života izdvaja se i onaj da voće i povrće prije upotrebe obavezno treba potopiti u vodu i sodu bikarbonu, ali u kombinaciji s još jednim sastojkom koji pravi veliku razliku.
Taj spoj vode, sode bikarbone i octa navodno će sve štetne sastojke i pesticide izbaciti iz namirnica, pa će one biti sigurne za upotrebu.
I dok se društvenim mrežama dijeli nebrojeno videa ove metode, u toj želji da se hrane zdravo, mnogi ne provjere ima li određeni savjet smisla, piše Zadovoljna.rs.
Među onima koji razbijaju slične mitove je i Zoran Vujčić, redovni profesor na Hemijskom fakultetu u Beogradu.
Uz kćerku Sanju, koja je biohemičarka, on svoja znanja rado dijeli i na društvenim mrežama, a sve u želji da razbije zablude u koje mnogi vjeruju.
I šta kaže profesor Vujčić na pitanje – treba li voće i povrće potopiti u spoj sode bikarbone i vode prije upotrebe?
Time se može ukloniti kiselina koje na voću i povrću nema. Manite se tih mitova. Soda bikarbona je dobra samo za višak kiseline – kaže on.
Još jedan mit u vezi sa sodom bikarbonom je i onaj da je soda koja se prodaje bez aluminijuma “zdravija”.
Soda bikarbona nema aluminijum, bez aluminijuma je. To je marketinški trik za naplaćivanje neznanja hemije – kaže Sanja Vujčić.
A profesor Zoran Vujčić ističe da ni potapanje u mješavinu vode, octa i sode bikarbone ne uklanja kojekakve štetne tvari s površine voća i povrća.
Profesor dodaje da potapanje voća i povrća u tečnost uklanja blato i prljavštinu koju nosi kiša.
Profesor dodaje da više vjeruje u hranu koja nije deklarisana kao organska
Ako je voće uz zemlju ili je palo na zemlju, pranje se svakako preporučuje. Ako se brzo kvari, bolje ga je ne kvasiti. Sve je odavno poznato, osim kada se ne poštuje karenca. Tada ništa ne pomaže u uklanjanju otrova kojima je povrće ili voće prskano – rekao je.Zaštita je u voskastom materijalu kog voda ne otapa. Uz to, opisani postupak je čista glupost – kaže on.