Evo kako da se zasladite, a da ne unesete ni mrvu belog šećera: Ovi kolači su toliko dobri, slasni i ukusni da ćete se iznenaditi
Maja Čonkić je podelila sa nama savršene recepte za kolače bez belog šećera i glutena. Možete da ih jedete bez griže savesti, a evo naših favorita
Kolači, ukusni i zdravi Interesovanje za kolače bez šećera počelo je sa dijagnozom Majine mame – dijabetes. Godine istraživanja i njeno suočavanje s istom dijagnozom, rezultirali su sjajnom poslastičarnicom i još sjajnim receptima za kolače i poslastice.
Heljdočinke
Potrebno je
150 g heljdinog brašna, 150 g vode, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1 kašičica previje, maslinovo ulje; ČOKO-PRELIV: 3 kašike kakaoa, 1 kašičica previje, 2 kašike vode, 1/2 kašike maslinovog ulja
Priprema
Stavite sve sastojke u posudu i dobro izmešajte. Sipajte ulje u tiganj i zagrejte, pa kutlačom sipajte palačinke. Pecite sa jedne strane oko četiri minuta, pažljivo okrenite, pa pecite još minut-dva. Filujte pastom od lešnika i prelijte čokoladnim prelivom koji ste prethodno skuvali.
NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100 G
219 kcal
8,7 g masti
35,2 g ugljenih hidrata
8,1 g proteina
Torta Slađa
Potrebno je
ZA KORU: 2 šolje pirinčanog brašna, 2 kašike kakaoa, kašičica sode bikarbone, 1/4 šolje maslinovog ulja, 1 mekani avokado, dobro ispasiran, 2 šolje vode, 2 kašičice limuna, kašika ekstrakta vanile, 40 g eritritola u prahu; ZA FIL: 2 i po mekana avokada, dobro ispasirana, 60 g eritritola u prahu, 2 kašike kakaoa
Priprema
U velikoj posudi pomešajte brašno, kakao i sodu bikarbonu. U multipraktiku pomešajte maslinovo ulje sa avokadom, vodom, vanilom i limunom. Kada se sve sjedini, dodajte eritritol. Sipajte smesu sa avokadom u smesu sa brašnom, dobro promešajte, pa podelite na četiri dela. Smesu sipajte u nauljen pleh i pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Postupak ponovite i sa ostala tri dela. Za fil stavite avokado u multipraktik i mutite dok ne postane kremast, pa dodajte sve ostale sastojke i sjedinite. Podelite fil na četiri jednaka dela. Stavite fil na prvu koru i izravnajte. Namažite fil i na ivice kore. Ponovite postupak sa preostalim korama i filom.
NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100 G
144 kcal
15,6 g masti
26,4 g ugljenih hidrata
2,2 g proteina
Bombice od jabuka
Potrebno je
3 veće jabuke, 2 kašičice previje, 100 g mlevenih oraha, 100 g mlevenog badema, mleveni orasi i kokosovo brašno za valjanje kuglica
Priprema
Oljuštite jabuke i narendajte ih u šerpicu. Dodajte eritritol i previju, promešajte i ostavite 15 minuta da jabuke puste sok, pa ih dinstajte na srednjoj vatri dok sok ne ispari. Skinite sa vatre, pa dodajte orahe i badem. Prohlađenu smesu oblikujte u bombice i uvaljajte u orahe i kokosovo brašno.
Izvor:zena.blic.rs