Američka organizacija tvrdi: Turska sada prodaje najviše dronova na svijetu

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iz organizacije Centar za novu američku sigurnost (CNAS) su objavili da je Turska postala najveći svjetski dobavljač dronova, i to zahvaljujući razvoju tehnologije bespilotnih letjelica u posljednjih nekoliko decenija.

U izvještaju spomenute organizacije je konstatirano da su prošli dani američke i izraelske dominacije tržištem bespilotnih letjelica, i to zbog toga što je ove letjelice moguće jeftinije proizvoditi u Turskoj, Iranu i Kini.

Turska je istaknuta kao državom koja je od 2018. godine prodala 65 posto od ukupnog broja dronova prodatih širom svijeta. Ukazano je da se proizvodnjom ovih letjelica u Turskoj i Kini povećala i njihova prodaja.

Ocijenjeno je da je potražnja za dronom Bayraktar TB2 vodila Tursku ka globalnom vodstvu.

Stručnjaci za ovaj Bayraktar TB2 smatraju da je njime promijenjen način ratovanja, a sve veća potražnja za njim nije samo u Aziji i Africi, već i među članicama NATO-a. Naime, deset članica NATO-a, odnosno Evropske unije koriste dronove Bayraktar TB2.

Ove dronove proizvodi kompanija Baykar, a na njihovom razvoju je počela raditi početkom 2000-ih. Izvozom ostvaruje 83 posto svog prihoda, a samo prošle godine je taj izvoz iznosio 1,8 milijardi dolara, što je ovu kompaniju pozicioniralo među deset najvećih turskih izvoznika, piše list Daily Sabah.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex