Zabranjuju omraženu praksu: “Rezervacija” plaže peškirima će se kažnjavati

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vlasti na španskom mediteranskom otoku Mallorci odlučile su stati na kraj takozvanim utrkama peškira, kada turisti rano ujutro istrčavaju na plaže i stavljajući peškir ili neki dio odjeće na ležaljku, pokušavaju osigurati najpovoljnija mjesta za opuštanje tokom dana.

Od iduće godine pet plaža u glavnom gradu Palma de Mallorci promjenit će ovu praksu, uključujući i čuvenu šest kilometara dugu Playa de Palma. Bit će potrebna online rezervacija, slično kao kod kupovine avionske karte ili karte za voz ili autobus.Turiste koji ne poštuju novo pravilo i peškir ostave na odabranoj ležaljci ili suncobranu očekuje kazna. Osim toga, spasioci će biti ovlašteni ukloniti peškire.

Dnevna naknada za mjesto na plaži iznosi do 18 eura.

Iako spasioci već pokušavaju suzbiti utrke s peškirima, spretni turisti počeli su označavati željena mjesta zabijajući peškire u suncobrane. Njihovo uklanjanje stoga oduzima više vremena za spasioce.

Budući sistem trebao bi sadržavati i mogućnost rezerviranja mjesta na samo nekoliko sati. Za sada je u ponudi samo cjelodnevna tarifa. No, rasponi cijena za iduću godinu još nisu utvrđeni.

Osim toga, pet spomenutih plaža – Ciutat Jardí, Cala Estància, Playa de Palma, Can Pere Antoni i Cala Major – bit će opremljene kamerama na solarni pogon, kako bi operateri mogli bolje pratiti šta se događa na plaži. Pomoći će im i dronovi.

Na konkurenciju za najbolja mjesta na plažama žale se ne samo strani turisti, već i domaći stanovnici.

Općenito im smeta sve veći broj turista iz inostranstva, među ostalim i zato što, kao posljedica turizma, rastu cijene smještaja, usluga, ali i hrane u restoranima. Regionalna vlada Balearskih otoka nedavno je najavila da će poduzeti “hrabre mjere” protiv pretjeranog turizma.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex