VIDEO UŽIVO / AJA SOFIJA OPKOLJENA: 20.000 policajaca obezbeđuje prvu molitvu otkad je ponovo postala džamija, čeka se i Erdogan

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prvi put nakon 86 godina u Aja Sofiji će danas biti održana prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, a vernici i mnogobrojni turisti od ranih jutarnjih sati pristižu u Istanbul, dok se očekuje da će molitvi u podne prisustvovati i predsednik Redžep Tajip Erdogan.

2284491 w 56233135 ff

{module Oglas 1 – 2020}

Aja Sofija će za molitve biti otvorena džuma-namazom (velikom molitvom u podne), a već nakon sabah-namaza (jutarnja molitva) su počeli pristizati oni koji su hteli obaviti prvu molitvu. Oko 20.000 policajaca obezbeđuje skup.

Mnogi građani čekaju na 11 kontrolnih punktova kako bi im bilo dozvoljeno da uđu u prostor predviđen za molitvu.

Nadležne službe nakon dezinfekcije, pristiglima dele maske i jednokratne sedžade, prostirke za molitvu.

Ujedno, građanima dele i simit (hleb) i čaj kako bi se okrepili.

Očekuje se da će osim turskog predsednika svečanom otvaranju džamije prisustvovati i drugi zvaničnici nekoliko partija. Takođe, povodom ceremonije su pristigli i mnogi domaći i strani turisti.

Preduzete su visoke bezbednosne mere.

2284497 ja ls

U okviru mera uvedenih na sprečavanju širenja korona virusa, predviđeno je da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dve za žene, prenela je turska Agencija Anadolija.

Na kontrolnim tačkama nadležne službe kontrolišu temperaturu tela posetilaca i da li imaju maske.

Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređenih na 17 lokacija, te nekoliko desetina ambulatnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

{module Oglas 2 – 2020}

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila je 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvršćena na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-istorijske vrednosti Aja Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći da posećuju Aja Sofiju besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme održavanja molitvi.

Pretite prenos uživo :

{module Oglas 0 – 2020}

https://www.youtube.com/watch?v=VBklIS03B4U

Kurir.rs/Tanjug

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker