VASELJENSKI PATRIJARH : Vraćanje Aja Sofije u džamiju izazvaće razdor između dva sveta

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor”, izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, pre presude turskog suda o zgradi koja je muzej od 1934. godine.

1653575 ap vartolomju ls

{module Oglas 1 – 2020}

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposećenijih spomenika u zemlji.

Sud će 2. jula odlučiti o statusu Aja Sofije. Novi zahtev za džamijom osporava zakonitost pretvaranja objekta u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk.

“Pretvaranje Aje Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom sveta”, rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom sveta.

Promena statusa “razbiće ova dva sveta” u vreme kada je čovečanstvu potrebno jedinstvo više nego ikad zbog pandemije kovid-19, rekao je Vartolomej.

Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aje Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker