Uoči sutrašnjeg džuma-namaza: Erdogan obišao džamiju Aja Sofiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Erdogan je nakon sastanka Visokog vojnog vijeća održanog u Ankari, uoči sutrašnjeg džuma-namaza u Aja Sofiji, u pratnji potpredsjednika Turske Fuata Oktaya, po dolasku u Istanbul obišao ovu istanbulsku džamiju

thumbs b c 8c75b3bae73828f58cb3e3f306c27e1f

{module Oglas 1 – 2020}

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obišao je danas istanbulsku džamiju Aja Sofiju, koja će sutra, nakon 86 godina biti otvorena za molitvu, i to klanjanjem džuma-namaza, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je nakon sastanka Visokog vojnog vijeća održanog u Ankari, uoči sutrašnjeg džuma-namaza u Aja Sofiji, u pratnji potpredsjednika Turske Fuata Oktaya, po dolasku u Istanbul obišao ovu istanbulsku džamiju.

Erdogan je Aja Sofiju posjetio i prije četiri dana.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, nakon vraćanja statusa džamije ovom zdanju, najavio da će prvi zajednički namaz u Aja Sofiji biti klanjan 24. jula.

{module Oglas 0 – 2020}

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine.

Nadležne službe su proteklih dana uredile prostor unutar, ali i na platoima oko Aja Sofije.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrijednosti Aja Sofije i to na način da će za vjerske obrede u njoj biti nadležna Uprava za vjerske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći posjećivati Aja Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavjesama biti prekrivane samo za vrijeme namaza u džamiji.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker