Ukrajinski muftija ahmediju i džube zamijenio uniformom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Said Ismagilov, muftija Vjerske uprave muslimana Ukrajine i jedan od najviših islamskih autoriteta u zemlji, zamijenio je ahmediju i džube za uniformu ukrajinske vojske.

Njegove stranice na društvenim mrežama prikazuju njegove slike kako pozira s kolegama pripadnicima snaga Teritorijalne odbrane u Kijevu, kojima se, kako je rekao, pridružio 24. februara, na dan kada je počela ruska agresija na Ukrajinu punog razmjera.

Kao etnički Tatar koji je rođen u istočnom gradu Donjecku, u to vrijeme još uvijek u sastavu Sovjetskog Saveza, Ismagilov ima i lične razloge za borbu protiv ruske agresije.

Krimski Tatari došli su pod direktmu rusku kontrolu 2014. nakon invazije i nasilne aneksije tog poluotoka, dok su Donjeck ubrzo nakon toga zauzeli separatisti koje podržava Rusija, a koji su vodili višegodišnji sukob s Kijevom.

“Više od dvije sedmice smo u stanju brutalnog rata. Ne sjećam se ni koji je dan u sedmici, a koji je datum trenutno na kalendaru. U ratu se vrijeme pretvara u jedan neprekidni tok i čini se da nikad kraja”, rekao je Ismagilov. “Stoga nisam imao vremena i mogućnosti da pratim što se događa na privremeno okupiranim teritorijama Krima, Luganska i Donjecka, tako da nemam informacije o trenutnom stanju muslimana koji tamo žive.”

Širom Evrope vlada velika podrška Ukrajincima koji se bore pod ruskim bombama. Svakodnevne slike gradova koji su postali ruševine i hiljada civila koji bježe u sigurnost izazvali su simpatiju i saosjećanje pa čak i potakli brojne Evropljane da uzmu oružje u ruke i suprotstave se snagama Vladimira Putina. Za Ismagilova, postoji vjerska osnova da muslimani slijede poziv ukrajinskog predsjednika i ponovno dignu oružje protiv Rusije. “Ovo je izbor svakog pojedinačnog muslimana da li želi ići u Ukrajinu da se bori protiv ruskih osvajača”, rekao je za MEE. “Međutim, postoji Kur’ansko opravdanje u prilog takvog izbora.”

Iako još nije učestvovao u borbama, užasi koje trpi Ukrajina čini jasnim izbor između djelovanje i nedjelovanja. “Rusija je napala našu zemlju, bombardirajući i granatirajući civile, ubijajući žene i djecu, uništavajući kuće, bolnice i infrastrukturu”, rekao je.

Broj muslimana koji žive u Ukrajini teško je provjeriti, iako je Ismagilov rekao da ih je 2016. bilo oko milion, pri čemu su krimski Tatari činili najveću pojedinačnu grupu. Oni koji još uvijek ostaju na Krimu žalili su se na progon od strane ruskih vlasti. Brojni aktivisti, novinari i pravnici koji pripadaju zajednici bili su zatočeni i maltretirani na poluotoku od ruskog preuzimanja vlasti, često pod sumnjom za “terorističke” aktivnosti.

Islam je takođe druga najveća religija u Rusiji, iako je odnos zajednice s vladom bio manje nego skladan. Putin je nadgledao uništenje većeg dijela republike Čečenije s muslimanskom većinom u Drugom čečenskom ratu 1999.-2009., u kojem su poginule desetine hiljada civila iako je taj rat izazvao mlak odgovor zapadnih čelnika u odnosu na sukob u Ukrajini.

Uzimajući u obzir broj muslimana koji su umrli u Putinovim ratovima i tokom okupacije Krim, Ismagilov ne štedi riječi kada govori o ruskim muslimanskim čelnicima koji su javno izrekli podršku Putinovoj “specijalnoj vojnoj operaciji” u Ukrajini. “Imam otvoreno nepoštivanje prema ruskim muslimanskim vjerskim vođama, koji su odobrili ovaj rat, jer nisu na strani istine i pravde, već na strani zločinačke moći, i blagoslovili su ubijanje nas i naše djece. Nikada im to nećemo oprostiti”, rekao je. “Savjetujem im da skinu i bace svoje turbane jer nemaju moralno pravo da se nazivaju vjerskim vođama.”

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker