Švedski teolog Jakob Wiren: Kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Wiren u svojoj novoj knjizi pod naslovom “Att ge plats for den andre? (Napraviti prostor za drugog?)” piše i o islamu i poslaniku Muhammedu

Teolog Udruženja crkava Švedske (Svenska Kyrkan) Jakob Wiren izjavio je da i kršćani mogu prihvatiti Muhammeda kao poslanika, javlja Anadolu Agency (AA).

Wiren u svojoj novoj knjizi pod naslovom “Att ge plats for den andre? (Napraviti prostor za drugog?)” piše i o islamu i poslaniku Muhammedu.

“Kršćani također mogu Muhammeda priznati kao poslanika zato što je zagovarao jednog Boga”, kazao je ovaj švedski teolog, koji je zbog ovih riječi privukao veliku pažnju javnosti i medija u Švedskoj.

Wiren tvrdi da i u Bibliji postoje podaci da će se nakon Isusa pojaviti poslanik.

“Nakon Isusa pojavio se prorok. U Bibliji postoje takvi podaci. Priznanjem Muhammeda kao poslanika, kod kršćana bi poraslo poštivanje prema muslimanima. Danas većina kršćana ne voli poslanika Muhammeda. Razlog tome je što se muslimani prikazuju kao ekstremni i odbojni”, kazao je Wiren.

Wiren je također na platformi Youtube objavio promotivni video svoje najnovije knjige.

Istakao je da je cilj pisanja ove knjige jačanje dijaloga i tolerancije među ljudima različitih religija, nacija i svjetonazora.

“Kako možemo živjeti zajedno? Iz kršćanske perspektive tražio sam odgovore na mnoga pitanja poput toga kako ljudi različitih vjera mogu druge ljude upoznati sa svojom istinskom kulturom”, kazao je Wiren.

Wiren je angažovan i kao predavač u Centru za teologiju i religijske studije pri Univerzitetu Lund u Švedskoj.

Muhammed a.s. bio je posljednji Božiji poslanik po islamu, koji je poslan od Boga cijelom čovječanstvu kako bi upotpunio originalnu monoteističku vjeru svih poslanika prije njega, Adema, Ibrahima, Musaa, Isaa i drugih poslanika.

Ujedinio je cijelo Arapsko poluostrvo u jednu zajednicu i osigurao da njegovo učenje, praksa i Kur’an, za koji muslimani vjeruju da mu je prenijet od Boga, čine osnovu islamske vjere. (Anadolija)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.