”Sultan Erdogan recituje Kur’an u Aja Sofiji”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prvi put posle 86 godina u Aja Sofiji se održava prva molitva od njenog preimenovanja u džamiju, a vernici i mnogobrojni turisti od ranih jutarnjih sati blokirali su ulice oko nekadašnje vizantijske crkve koja je uredbom turskih vlasti početkom jula iz muzeja ponovo pretvorena u džamiju. Molitvi koju vode tri imama, prisustvuje i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je recitovao Kuran, što je na Tviteru naišlo na komentar :”Sultan Erdogan recituje kuran”.

Screenshot 4 36 725x483

{module Oglas 1 – 2020}

Desetine vernika i turista izazvali su manji incident kada su probili policijski kordon kako bi prišli bliže zdanju. Pri tome, zanemarene su mere protiv širenja koronavirusa, piše AP.

Molitvi koju vode tri imama, prisustvuje i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je u prvom redu recitovao Kur’an, što je šaljivo prokomentarisano na Tviteru da je kao sultan koji recituje sveti Kuran. Zbog pandemije koronavirusa, svi prisutni nose zaštitne maske na licu.

{source}<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>Sultan Erdogan recites holy Quran at <a href=”https://twitter.com/hashtag/HagiaSophia?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#HagiaSophia</a> &gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt;&gt; anything else in this world <a href=”https://t.co/WlDbJhoIah”>pic.twitter.com/WlDbJhoIah</a></p>&mdash; Mohammad Saad (@hafizsaadriaz) <a href=”https://twitter.com/hafizsaadriaz/status/1286610249978347520?ref_src=twsrc%5Etfw”>July 24, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>{/source}

{module Oglas 0 – 2020}

Aja Sofija je za molitve otvorena džuma-namazom (velikom molitvom u podne), a već nakon sabah-namaza (jutarnja molitva) počeli su da pristižu oni koji su hteli da obave prvu molitvu.

Preduzete su visoke bezbednosne mere u okviru kojih je predviđeno da se molitva obavi u pet zona na otvorenom, tri za muškarce i dve za žene.

ap molitva aja sofija ds 1024x576

Na terenu je i 736 zdravstvenih radnika raspoređnih na 17 lokacija, te nekoliko desetina ambulantnih vozila, kao i ambulantni helikopter.

U Grčkoj će zbog ovog događaja crkve zvoniti u znak protesta i na njima su spuštene zastave na pola koplja, a patrijarh Grčke pravoslavne crkve sluziće posebnu misu danas popodne.

{source}<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”tr” dir=”ltr”>İlk cuma namazı <a href=”https://twitter.com/ayasofyacamii?ref_src=twsrc%5Etfw”>@AyasofyaCamii</a> <a href=”https://t.co/Aqr9ZQGn7V”>https://t.co/Aqr9ZQGn7V</a></p>&mdash; Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) <a href=”https://twitter.com/RTErdogan/status/1286603362256003073?ref_src=twsrc%5Etfw”>July 24, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>{/source}

{module Oglas 2 – 2020}

Portparol grčke vlade Stelios Petsas kazao je da je danas težak dan i da su se “senke nadvile nad nama” pretvaranjem Aja Sofije u džamiju.

2284497 ja ls

“To je nešto što je šokiralo hrišćane širom sveta, ne samo Grke. Ranije smo upozorili da će to stvoriti nepremostiv jaz između Turske i hrišćanskog sveta”, izjavio je Petsas.

Aja Sofija kao pravoslavna crkva služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934. godine, kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodeljen status muzeja.

Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO listu svetske kulturne baštine.

(Nova.rs)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker