Skandal u Holandiji, općine slale špijune u džamije

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nekoliko holandskih općina angažiralo je privatnu kompaniju da špijunira muslimanske zajednice u njihovim mjestima, no kompanija je usredotočila svoju aktivnost na dešavanja unutar džamija.

Nekoliko holandskih općina angažiralo je privatnu kompaniju da špijunira muslimanske zajednice u njihovim mjestima, no kompanija je usredotočila svoju aktivnost na dešavanja unutar džamija, navodi se u izvještaju francuske web stranice Le Courrier International.

Stranica navodi da su holandske službe za borbu protiv terorizma dale 7,5 miliona eura općinama da se pozabave ovim pitanjem. Le Corrie International prenosi, pozivajući se na marokanski portal Diaspora Tel Quel, da pojedine općine “nisu znale kako to učiniti, pa su iskoristile dio ove sume da angažiraju privatnu sigurnosnu kompaniju kako bi izvršila taj zadatak.”

Zanimljivo je da ovu privatnu kompaniju pod nazivom Nuance door Training & Advies (NTA) vodi Najib Tuzani, bivši šef policije grada Utrechta (centralni dio zemlje), koji je postao stručnjak holandskih službi za borbu protiv radikalizacije.

U izvještaju je istaknuto da je kompanija NTA ponudila svoje usluge za 50.000 eura, a to uključuje mapiranje “ravnoteže snaga” unutar ciljanih zajednica, što je termin, koji se prema riječima NTA, odnosi na “istraživanje različitih radikalnih tendencija”.

Najviše pogođeni vjernici

Problem je, navodi stranica, u tome što ovi privatni istražitelji nisu slijedili način koji su najavljivali, već su djelovali kao špijuni u džamijama. Ovaj slučaj je izazvao pometnju u  bogomoljama koje su se našle na meti, pogotovo jer postoje informacije koje ukazuju na to da je NTA navodno platio nekim vođama muslimanske zajednice da dobiju informacije.

Moguće je, prema autoru, da općine iskoriste ove informacije za provedbu onoga što Tel Quel naziva “direktnim djelovanjem usmjerenim na vjerske centre ili njihove članove.” Ukupno je 10 općina zatražilo usluge ove kompanije. Prvobitno ih je bilo 39, ali su neki odustali od usluga NTA-a a upravo zbog metoda koje koristi. U svoju odbranu, kompanija je izjavila da je postupila u skladu sa “zakonom i propisima”.

Kada je ovaj slučaj izašao na vidjelo, web stranica navodi da je nekoliko holandskih političkih stranaka zatražilo pojašnjenje od Zastupničkog doma. Međutim, ovakve informacije najviše su pogodile vjernike u ciljanim džamijama. Marokanski portal je citirao izjavu Vijeća muslimana, tijela koje okuplja 380 džamije širom Holandije i koje zastupa i brani muslimane pred vladom. Vijeće muslimana smatra da ova ”sumnjiva afera nanosi štetu ugledu svake zemlje koja poštuje zakon i slobode”. (Aljazeera, agencije)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.