Saudijska Arabija više ne dopušta ženama da posjećuju Poslanikov mezar

Vlada Saudijske Arabije objavila je ove sedmice da žene od sada više neće moći pristupiti Poslanikovom mezaru, jednom od najposjećenijih prostora u svetom gradu Medini.

Saudijsko ministarstvo hodočašća objavilo je da mobilna aplikacija s kojom se upravlja hodočašćima u sveta mjesta Meku i Medinu više neće omogućiti ženama da rezerviraju posjetu mezaru Poslanika, objavio je službeni vladin list.

Ovom aplikacijom, koju se počelo koristiti s početkom pandemije možete rezervirati ulaznice za Veliku džamiju u Mekki i Poslanikovu džamiju, gdje je njegov mezaru Medini i dobiti kod koji se skenira na ulazu u njih.

U Saudijskoj Arabiji ženama nije dozvoljeno posjećivanje mezara ali do sada je općenito vladala blagonaklonost prema posjetama mezaru Poslanika, iako im je u nekim razdobljima bilo zabranjeno i posjećivanje.

Prema Ministarstvu, posjeta mezaru Muhameda a.s. sada je ograničena na muškarce, dok će žene moći zatražiti dozvolu za posjetu Al Rawdi, dvorištu Poslanikove džamije koje se nalazi između propovjedaonice i mezara gdje se on sastajao sa svojim ashabima.

Mezar se nalazi u džamiji koju je Muhamed a.s. sagradio nakon svog dolaska u Medinu, gdje je proveo dio svog života i preselio, a muslimani ga posjećuju iako nije dio rituala hadža.

Saudijska Arabija je desetljećima nametala višestruke zabrane i ograničenja ženskim pravima. Posljednjih je godina ukinula neke od njih, poput vožnje ili bavljenja sportom, u pokušaju da se svijetu predstavi kao moderna država.

Izvor: Stav.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
()
x

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker