Saudijska Arabija više ne dopušta ženama da posjećuju Poslanikov mezar

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Vlada Saudijske Arabije objavila je ove sedmice da žene od sada više neće moći pristupiti Poslanikovom mezaru, jednom od najposjećenijih prostora u svetom gradu Medini.

Saudijsko ministarstvo hodočašća objavilo je da mobilna aplikacija s kojom se upravlja hodočašćima u sveta mjesta Meku i Medinu više neće omogućiti ženama da rezerviraju posjetu mezaru Poslanika, objavio je službeni vladin list.

Ovom aplikacijom, koju se počelo koristiti s početkom pandemije možete rezervirati ulaznice za Veliku džamiju u Mekki i Poslanikovu džamiju, gdje je njegov mezaru Medini i dobiti kod koji se skenira na ulazu u njih.

U Saudijskoj Arabiji ženama nije dozvoljeno posjećivanje mezara ali do sada je općenito vladala blagonaklonost prema posjetama mezaru Poslanika, iako im je u nekim razdobljima bilo zabranjeno i posjećivanje.

Prema Ministarstvu, posjeta mezaru Muhameda a.s. sada je ograničena na muškarce, dok će žene moći zatražiti dozvolu za posjetu Al Rawdi, dvorištu Poslanikove džamije koje se nalazi između propovjedaonice i mezara gdje se on sastajao sa svojim ashabima.

Mezar se nalazi u džamiji koju je Muhamed a.s. sagradio nakon svog dolaska u Medinu, gdje je proveo dio svog života i preselio, a muslimani ga posjećuju iako nije dio rituala hadža.

Saudijska Arabija je desetljećima nametala višestruke zabrane i ograničenja ženskim pravima. Posljednjih je godina ukinula neke od njih, poput vožnje ili bavljenja sportom, u pokušaju da se svijetu predstavi kao moderna država.

Izvor: Stav.ba

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker