Počinje ramazan, Meka i Medina zatvoreni – molitve samo kod kuće

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Večeras počinje muslimanski sveti mesec ramazan, koji će biti drugačiji jer su zbog pandemije koronavirusa većina džamija i mesta za molitvu zatvorena.

6050598605ea1dab71d843944931185 v4 big

{module Oglas 1 – 2020}

Najveće islamske svetinje, uključujući Meku i Medinu u Saudijskoj Arabiji i džamiju Al-Aksa u Jerusalimu, biće prazne tokom ramazana nakon što su vlasti savetovale vernike da se mole kod kuće, navodi AP.

U Saudijskoj Arabiji kralj Salman dozvolio je propovednicima da čitaju noćne ramazanske molitve u najvećim islamskim džamijama u Meki i Medini. Međutim, vernicima neće biti omogućeno da prisustvuju molitvama zbog propisanih restriktivnih mera kretanja koje imaju za cilj suzbijanje širenja koronavirusa među stanovništvom.

Džamija Al-Aksa u Jerusalimu, treće najsvetije mesto islama, takođe će ostati zatvorena tokom ramazana, iako će sa minareta vernike pozivati na molitvu pet puta dnevno, saopštilo je Jerusalimsko islamsko versko veće.

{module Oglas 0 – 2020}

Jordan je obustavio večernje molitve u džamijama, apelujući na vernike da se mole u svojim domovima, navodi Al Džazira.

Iranski verski vođa, ajatolah Ali Hamnei, takođe je pozvao građane da izbegavaju odlazak na kolektivne molitve. Iran je među zemljama koje je epidemija kronavirusa najviše pogodila.

U malezijskoj državi Selangor sultan je sve religijske aktivnosti odložio do 31. maja.

Restriktivne mere koje podrazumevaju i oganičeno kretanje građana, produžene su do 22. maja i u Indoneziji, zemlji u kojoj živi najviše muslimana na svetu. Vlasti u Indoneziji apelovale su na građane da se mole u svojim domovima i da na taj način spreče širenje koronavirusa.

S druge strane, Pakistan će dozvoliti zajedničke molitve u džamijama tokom ramazana, ali vernici moraju da drže udaljenost od dva metra jedan od drugog i podstaknuti su da nose sopstvene molitvene prostirke.

Džamije u Velikoj Britaniji biće zatvorene za vernike, ali će molitve moći da uživo prate putem malih ekrana i na internetu.

{module Oglas 2 – 2020}

Tokom meseca ramazana u džamijama se tradicionalno okuplja mnogo vernika, rekao je za CNN imam Omar Suljiman, osnivač i predsednik Instituta za islamska istraživanja Jakin i naglasio da se moliti može ili u džamiji ili kod kuće, da tu nema razlike u jačini molitve.

Sada, kada je većina ljudi u svetu u samoizolaciji zbog koronavirusa, Sulejman hrabri muslimane da se usredsrede na pojedinačne molitve i izolaciju iskoriste za postizanje unutrašnjeg mira.

Ramazan počinje 23. aprila uveče, a završava se 23. maja. Tokom perioda od 30 dana, muslimani poste tokom dana, što je praksa koja se smatra jednim od pet stubova islama.

Mogu da jedu pre izlaska sunca i svakog dana mogu da prekinu post nakon zalaska sunca.

Za muslimane veliki deo svetog meseca sastoji se od posebnih noćnih molitava koje u džamiji čita imam, ali će ove godine, prvi put u istoriji, većina džamija biti prazna.

(Tanjug)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker