Kanadska škola smijenila učiteljicu s pozicije zbog nošenja marame

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Odluka o premještaju pokrivene učiteljice u suprotnosti je s Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima, kaže Bob Rae, kanadski ambasador pri UN-u.

Premještaj učiteljice muslimanke u osnovnoj školi u jednom kanadskom gradu zbog marame izazvala je bijes javnosti i polemike o tome štiti li kanadski ustav prava manjina u dovoljnoj mjeri.

Prema američkom listu Washington Post, uprava osnovne škole u Chelseaju u kanadskoj provinciji Quebec isključila je iz nastave muslimanku Fatemeh Anvari, učiteljicu trećeg razreda u školi, zbog nošenja hidžaba. Učiteljica je premještena na drugu poziciju koja nije vezana za podučavanje.

Zabrana nošenja vjerskih simbola!

WP ističe da je uprava škole donijela odluku u skladu sa pokrajinskim Zakonom br. 21 koji zabranjuje nekim radnicima u javnom sektoru, uključujući prosvjetne radnike, da na radnom mjestu nose vjerske simbole, kao što su turban i hidžab.

Odluka koju je donijela uprava škole izazvala je bijes javnosti i kritike na račun kontroverznog zakona u Kanadi. Gradonačelnici u nekim većim gradovima izvan pokrajine Quebec obećali su da će finansirati osporavanja gore spomenutog zakona.

Suosjećanje s učiteljicom

Marc Miller, savezni ministar za odnose između Krune i starosjedilaca, kritizirao je zakon i opisao ga kao kukavički. U međuvremenu, Bob Ray, kanadski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da je odluka u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Stanovnici Chelsea, koji je udaljen oko devet milja od zgrade Parlamenta u Ottawi i broji oko 7.000 stanovnika, također su osudili odluku škole i izrazili  suosjećanje s pokrivenom učiteljicom.

Kanadski ustav i prava manjina

Izvještaj WP-a navodi da je odluka ponovo pokrenula debatu o tome koliko kanadski ustav štiti prava manjina i treba li savezna vlada zauzeti oštriji stav protiv zakona, što već dugo izbjegava učiniti bojeći se da će podstaći tenzije u Quebecu.

Odluka škole donesena je na temelju ”Zakona o poštivanju državnog sekularizma”, poznatog i kao Zakon 21, što je prvi zakon te vrste u Sjevernoj Americi.

Zakon uključuje klauzulu kojom se zaposlenici koji su već bili na svojim radnim mjestima prije njegovog stupanja na snagu izuzimaju zabrane nošenja vjerskih simbola, ali to izuzeće gube u slučaju unapređenja ili premještanja u drugu ustanovu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker