Istanbulska crkva iz srednjeg veka takođe pretvorena u džamiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsednik Turske Redžep Tajip erdogan proglasio je u petak džamijom istorijsku crkvu Horu, jednu od najpoznatijih vizantijskih crkvi u Istanbulu, mesec dana pošto je Aja Sofija takođe pretvorena u džamiju.

RTHZUTRHZTRD

{module Oglas 1 – 2020}

Srednjovekovna crkva Hrista Spasitelja u polju, sagrađena u blizini starih gradskih zidina Konstantinopolja, ima vizantijske mozaike i freske iz 14. veka s biblijskim motivima.

One su prekrivene malterom pošto su grad osvojile Osmanlije 1453. godine, ali su ponovno otkrivene, kao i u slučaju Aje Sofije, kada je zgrada pretvorena u muzej pre više od 70 godina, pošto je Turska postala sekularna republika.

Erdogan, čija stranka ima korene u političkom islamu, pozicionira se kao zaštitnik muslimanskih vernika, a prošlog meseca se pridružio desetinama hiljada vernika na prvim molitvama u Aji Sofiji posle 86 godina.

{module Oglas 0 – 2020}

Odluku o pretvaranju Aja Sofije u džamiju žestoko su kritikovale crkvene vođe i neke od zemalja Zapada, smatrajući da bi to mogao da bude razlog za produbljenje religijskih podela.

Turski sud je prošle godine poništio vladinu odluku iz 1945. godine kojom je Hora pretvorena u muzej pod upravom ministarstva obrazovanja. Erdogan je u petak potpisao odluku o pretvaranju u džamiju, objavljenu u službenom listu, kojom je upravljanje nad novom džamijom prebačeno Upravi za religijska pitanja, a džamija otvorena vernicima.

Prva crkva na toj lokaciji sagrađena je u 4. veku, ali većina sadašnje zgrade datira iz 11. veka. Ta je crkva delimično obnovljena 200 godina posle potresa. U Erdoganovoj odluci ne navodi se kada će se održati prve molitve za muslimane u Hori ni šta će se dogoditi s tamošnjim hrišćanskim umetninama.  

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker