Istanbul – Aja Sofija za 24 sata postaje džamija?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ataturkova odluka će biti proglašena nezakonitom

aja sofija

{module Oglas 1 – 2020}

Sud u Turskoj će u petak najverovatnije proglasiti nezakonitom odluku usvojenu 1934. godine, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja, saopštila su dva turska zvaničnika. Na taj način će biti otvoren put ka pretvaranju čuvene građevine u džamiju, uprkos zabrinutosti lidera nekih država i pravoslavnog sveštenstva.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan predložio je da čuvenoj građevini pod zaštitom Uneska iz šestog veka bude vraćen status džamije. Ovaj potez je izazvao zabrinutost među zvaničnicima Sjedinjenih Država, Rusije i Grčke, kao i među pravoslavnim sveštenstvom, dok se čeka na odluku Vrhovnog suda Turske.

{module Oglas 0 – 2020}

Ovaj je sud prošlog četvrtka održao saslušanje kako bi utvrdio zakonitost odredbe donete 1934. godine od strane tadašnjeg predsednika Turske, Mustafe Kemala Ataturka, kojom je Aja Sofija dobila status muzeja.

Viši turski zvaničnik je izjavio da očekuje da će sud u petak doneti odluku o poništenju Ataturkove odredbe. Isto mišljenje zastupa i zvaničnik iz vladajuće Stranke pravde i razvoja.

Udruženje koje je podnelo zahtev za preispitanje Ataturkove odluke tvrdi da je Aja Sofija vlasništvo otomanskog sultana Mehmeda II Osvajača, koji je 1453. godine osvojio grad, tada poznat kao Konstantinopolj, a vizantijsku crkvu, u to vreme staru 900 godina, pretvorio u džamiju.

Uprkos tome što se neki strani zvaničnici i pravoslavni sveštenici tome protive, grupe u Turskoj se dugo vremena zalažu za pretvaranje Aja Sofije u džamiju, navodeći da bi takav status ove čuvene građevine bolje reflektovao činjenicu da u ovoj zemlji živi pretežno muslimansko stanovništvo.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker