Indonezija: Najveća džamija napravljena od bambusa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Džamija Saka Buana je dobila ime iz Sanskrita, najstarijeg svjetskog jezika, iz riječi “Saka” što znači stub i “Buana” što znači svijet

thumbs b c 7ee93c4c987b03caf158c3c894cbdc14

{module Oglas 1 – 2020}

U Bantenu, jednoj od 34 provincije Indonezije koja se nalazi na ostrvu Java u centralnom dijelu zemlje, nalazi se džamija sagrađena od bambusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Džamija Saka Buana je dobila ime iz Sanskrita, najstarijeg svjetskog jezika, iz riječi “Saka” što znači stub i “Buana” što znači svijet.

Džamija se prostire na površini od 260 kvadratnih metara, a 60 posto građevinskog materijala utroženog u njenu izgradnju čini bambus.

Svi zidovi bogomolje kao i krov i unutrašnji prostor su većim dijelom izgrađeni od bambusa, koji spada u rod biljaka iz porodica trava sa preko 150 vrsta.

{module Oglas 0 – 2020}

{source}<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”und” dir=”ltr”>Indonezija: Najveća džamija napravljena od bambusa <a href=”https://t.co/SRQ5Vc2KZY”>https://t.co/SRQ5Vc2KZY</a> <a href=”https://t.co/Rsx1xRYbaJ”>pic.twitter.com/Rsx1xRYbaJ</a></p>&mdash; ANADOLU AGENCY (BHS) (@aa_balkans) <a href=”https://twitter.com/aa_balkans/status/1263198309570744320?ref_src=twsrc%5Etfw”>May 20, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>{/source}

Vjeruje se da je džamija Saka Buana najveća džamija u Indoneziji koja je napravljena od bambusa.

Bambus inače potječe iz Indije, a pretežno raste u tropskim i suptropskim područjima južne, jugoistočne i istočne Azije i sjeverne Australije.

Bambus ima šuplju drvenastu stabljiku razdijeljenu člancima koja naraste i do 30 metara.

U dijelovima istočne Azije postoje šume bambusova drveta. U Japanu čini većinu šuma, a često se uzgaja i kao vrtno bilje.

U Aziji se stabljike bambusa koriste za izgradnju kuća i mostova, izradu namještaja i vodovodnih cijevi te za proizvodnju papira i lula za duhan.

Pupoljci bambusa se koriste u prehrani. Bambus je u Kini simbol dugovječnosti, a u Indiji prijateljstva. (AA)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker