Imami u Britaniji na molitvi promovišu vakcinaciju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Imami širom Velike Britanije pomažu vlastima u borbi protiv dezinformacija o koronavirusu. Oni koriste govore na molitivama petkom (džumi) i svoj uticajni položaj u muslimanskim zajednicama kako bi uverili građane da su vakcine protiv koronavirusa bezbedne.

Kari Asim, predsednik Nacionalnog savetodavnog odbora za džamije i imame (MINAB) koji vodi kampanju, među onima je koji se javno zalažu za tezu da se vakcinacija ne kosi sa islamskom praksom.

“Uvereni smo da su dve vakcine koje se koriste u Velikoj Britaniji, AstraZeneka i Fajzer, dopuštene iz islamske perspektive. Kolebljivost i zabrinutost su posledica pogrešnih informacija, teorija zavere, lažnih vesti i glasina”, rekao je on za AFP.

Velika Britanija, koja je virusom najviše pogođena zemlja u Evropi, nada se da će vakcinacijom konačno obuzdati virus i ukinuti ograničenja koja štete ekonomiji.

Međutim, izveštaj naučnog odbora koji savetuje vladu pokazao je veliko nepoverenje prema vakcinama među etničkim manjinama. Istaknuto je da čak 72 posto ispitanika među crnačkim stanovništvom verovatno neće dobiti vakcinu.

Među onima pakistanskog ili bangladeškog porekla taj broj je 42 posto.

Imami su posebno važni zbog strahova među britanskim muslimanima, kojih je među procenama 2,8 miliona, da vakcine sadrže svinjski želatin ili alkohol, koji su u islamu zabranjeni.

Asim je rekao da je “legitimno” ispitivati jesu li stvari dozvoljene u islamu, ali da ne treba obraćati pažnju na neutemeljene tvrdnje.

Među neistinama koje se šire o vakcinama je da one mogu modifikovati DNA, izazvati sterilitet ili čak poslužiti za umetanje mikročipa u telo.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker