Grčki arheolozi pozivaju Unesko da “silom interveniše” i zaštiti Aja Sofiju

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Udruženje grčkih arheologa (SEA) objavilo je otvoreno pismo kojim su pozvali generalnog direktora Uneska Odri Azule da “silom interveniše” i zaštiti Aja Sofiju u Istanbulu.

Jedno od najvažnijih religijskih i kulturnih znamenitosti sveta, Aja Sofija pod zaštitom je Uneska od 1985. Originalno je izgrađena kao pravoslavni hram, ali je posle dugogodišnjeg statusa muzeja 2020. proglašena za džamiju.

Prema tvrdnjama SEA, poslednjih godina na meti je vandalizma i pretrpela je značajna oštećenja, zbog čega su arheolozi pozvali na njenu zaštitu.

SEA je sadašnju upravu Aja Sofije nazvala “destruktivnom”, prenosi Art News.

Izgrađena u vrema vizantijskog cara Justinijana I između 532. i 537. godine sve do 1453. važila je za najveću hrišćansku bogomolju na svetu.

Te godine Konstantinopolj je pao pod vlast Otomanskog carstva, a Aja Sofija pretvorena u džamiju. Mustafa Kemal Ataturk, jedan od najvećih turskih reformatora, 1935. pretvorio ju je u muzej, ali je 2020. izgubila taj status, što je značilo da je svakodnevno posećuje ogroman broj vernika, bez ikakve kontrole.

U otvorenom pismu arheolozi ukazali su i na nedavno oštećenje koje su pretrpeli mermerni podovi tokom nezgode sa mašinama za čišćenje, ali i na vandalizam primećen na Carskoj kapiji i mozaiku Bogorodice sa Hristom.

U pismu SEA stoji: “Nedostatak kontrole posetilaca u odsustvu radnika obezbeđenja svedoči indiferentnosti prema zaštiti ovog spomenika i prepušta njegovu zaštitu volji svakog posetioca ili hodočasnika. Opravdano postoji briga u Turskoj i na svetskom nivou o budućem životu jedinstvene Aja Sofije”.

Podsećamo, turski istoričari umetnosti koji vode računa o očuvanju Aja Sofije prošlog meseca su upozorili da je za čišćenje njenog poda upotrebljena neadekvatna teška mehanizacija koja je oštetila mermerni pod.

Takođe, 18. aprila ove godine Tursko udruženje istoričara umetnosti zabeležilo je oštećenja na vratima, koja su najverovatnije namerno nastala.

“Otkrili smo da su istorijske Carske dveri Aja Sofije u ovakvom stanju i fotografisali smo ih oko 20.45 sati”, napisali u oni na Tviteru, uz fotografiju pukotina na vratima.

Incident je otvorio pitanja o tome kako se vodi računa o ovom mestu, budući da je svakodnevno otvoreno za islamska bogosluženja.

Mari Iv Lafontan, istoričarka umetnosti koja proučava srednjevekovnu umetnost i prakse konzerviranja, objašnjava da su sveta mesta, bilo da je reč o crkvi ili džamiji, ipak namenjena svakodnevnoj upotrebi.

“Kao istoričari i konzervatori samo možemo da se nadamo da će posetioci, vernici ili oni koji to nisu, tretirati građevinu sa poštovanjem, kao i oni delovi vlasti kojima je poverena briga i čuvanje ovog neprocenjivog kulturnog blaga, bez obzira na versko opredeljenje”, rekla je Lafontan tada za ArtNet.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

14 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Neko
Neko
1 godina ranije

Licemerni hriscani, koliko su samo grci srusili dzamija, koje je napravilo autohtono stanovnistvo, koje je preslo na islam.. Pa u Bosni samo u zadnjem ratu preko 1000 srusenih dzamija… Da ne pricamo o zadnjih 200 godina. Ako pogledamo sta su Spanci radilii, pa Francuzi, pa opet spanci na Filipinima, Aziji Africi… to su genocidi za genocidom i desetine hiljada srusenih i preuzetih dzamija… ali oni opet lazu…

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Autohtoni stanovništvo prešlo na Islam uz pomo koca, Handžara, dervišme, nabijanje eksera pod nokte itd isl Bili su oni više vjekova u dodiru sa tim vjerom ali su prešli na nju tek kad su porobljeni. Carigrad je imao 500 000 stanovnika, nebrojeno Crkava i svijetinja. Sve pobijeno i zadžamijano i posle se pitaš što su Grci sve probili i porušili? Pa to su uradili svi kad su se oslobodili i Bugari i Mađari i Austrijanci a pre svih Španjolci u rekonkvisti. Samo Srbi nisu, tj. u najvećem dijelu nisu, zato nam tako i vratiste…

Neko
Neko
1 godina ranije

Laz srpska nema granica. Pa samo u Novom Pazaru ima vise crkvi iz tog doba, gde su vladali Osmanlije, npr Sopocani, Djurdjevi Stupovi, Petrova crkva i ima ih jos….Gde god vas je bilo, gradili ste crkve u serijatu. Pogledajte samo na google. To je dokaz da Vi lazete a nula historijskih dzamija u BG, Uzicu, hiljadu srusenih dzamija u Bosni su dokaz da mi govorimo istinu.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Ruku na srce Turci su nam ostavili po neki manastir, ovo što danas ima sve vrijeme Turkovanja posebno od propasti Pećke Patrijaršije i seoba je mahom bilo u ruševinama. Ja sam prvenstveno mislio na gradske crkve, od kojih je ostala Petrova u NP, stara u Sarajevu koja istini za volju i ne bode oči. A od carskih lavri samo Ljeviška crkva u Prizrenu koja je tek pred kraj zadžamijana i tako što nije puno mijenjana tj. dozidana joj je samo munara. Za vrijeme turskog ropstva sem brvnara Crkve gotovo da nisu građene a zvono je vijekovima bilo zabranjeno. Ali opet kada se pogleda šire, hvala Turcima i islam iako je ekspanizonistočki za katolike je mala beba. Mletačka republika koja je držala obalu je sve do jedne srpske crkve porušila a sav narod pokatoličila. Gotovo da se niko više i ne sjeća da smo u Solinu imali arhiepiskopiju a kod Makarske npr čuveni manastir Zastrog. U Vojvodini su nas trpeli jer smo im trebali za ratovanje. Tako da ako smo već morali da budemo pod tuđinom – bolje pod polumjesecom neg pod križom.

Mujo
Mujo
1 godina ranije

Turci vladali Srbijom 500 godina, pa gdje god krenes postoje srpski manastiri iz razdobja prije Osmanlija kao i iz perioda Osmanske vladavine. Ali cetnici u BiH u roku od 2-3 mjeseca porusise SVE dzamije do kojih su dosli. I cetnik prica o “srpskoj dobroti”. Fuj bando genocidna lazljiva.

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije

Iživljavanje Turaka i performansi koje prave nad Aja Sofijom su postali nepodnošljivi, ali šta da se radi valjda će ta pogan jednom i Bogu da dosadi pa da ih rastera ruski mač kao što ih je rasterao sa Krima. Inače treba naglasiti da je Aja Sofiju napravio car Justinian koji je poreklom čisti Srbin, rođen u Prizrenu kao Vpravda od majke Biljanice i oca Istoka.

Lanmi munze
Lanmi munze
1 godina ranije

Čuj, a ja mislio da je bio sin Ehnatona i Nofretete doduše i oni su bili poreklom srbi iz okoline Tokia,koji je tada bio glavni grad istočne srpske pokrajine zvane Japan…

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Lanmi munze

Теби је то смијешно али то је лако провјерљива чињеница. Чак то је податак који имају и византијска наука и западноевропске наука тј. њемачка. Двоје Вправдиних војсковођа су такође Срби чак једном име и није романозовано, него свуда стоји Велизар, док се други звао Растус(Растко). Даље је занимљиво да су и први и последњи Цар Ромејског царства били Срби. Цар Константин једанаести Палеолог Драгаш је погинуо у боју са Турцима баш у Аја Софији као последњи цар, по мајци Србин се и осјећао као Србин па свом презимену додао и мајчино Драгаш. Да мало научите ко су вам били славни претци, да Српско царство није било шака пиринча коју позоба свака сврака која на њ слети.

Neko
Neko
1 godina ranije

S obzirom na to da je po Vama i Isus srbin, onda Vam nije zamerit. Ali nije svaka neda umrla za turke, jer ako je vas Bog “napravio” onoliko gresaka u bibliji, mozda ih i “zaboravi”….

No dal ce zaboraviti preko hiljadu porusenih Dzamija u Bosni je pitanje? Koliko su samo hriscani porusili ili preuredili Dzamija u crkve, nema im broja.

Jedno je sigurno Allah ne pravi greske i ne zaboravlja, pa ce vam sve naplatiti…
Sto se tice rusa, da im nije nuklearnog naoruzanja, zapad bi im dosao do moskve za 12h a Turska sa par islamskih zemalja takodjer, Rusi su u glavnim bitkama imali 3x vise vojnika…..Ali ovozemaljske bitke nekad dobije jedna, nekad druga strana, to je nista sa Dzehennemskom vatrom, koja vjecito traje…

Justina
Justina
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Prijatelju kontrolisi malo to tvoje ludilo.Hriscani pretvarali dzamije u crkve?To se nikada nije desilo osim u tvojoj glavi

Neko
Neko
1 godina ranije
Odgovor za  Justina

Da jesu! Kontrolisite to Vase neznanje malo, ako pocnete citati, tesko cete ostetiti Vasu glupost.
Filipini su bili vecinski muslimanski, kao i Malezija, Indonezija. Spanci su tamo napravili pokolje i pokrstili sve sto su mogli. Posebno su nastradali Filipini (sije je stanovnistvo preslo na islam preko trgovaca, kao i Indonezije i Malezije). Sta mislite sta se desilo sa hiljadama dzamija, kada su hriscani preuzeli? U Spaniji imate takodjer hiljade dzamija pretvorenih u crkve ili srusene…
Pa imate i u srbiji, kao i u Bosni sto dalje da idete. “Plemeniti” krvolocni pravoslavci iz Bosne su srisili preko hiljadu Dzamija, srusili su i Srbi u Uzicu, Beogradu u zadnjih 150 godina desetine dzamija…nemojte nam Vi pricati o Vasoj nevinosti…. Svijet je krvario pod vama i krvari i sada u procesu otimanja resursa od strane hriscana…. Ameri, Britanci, Nemci, Francuzi, Belgijanci, Spanci, Portugalci su unistili svijet i unistavaju dan danas a Rusi su krenuli preko Sirije, Libije… pravo zlo….

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Neko

Ma šta mi napriča, a reci ti meni gdje su srednjevjekovne Crkve u Beogradu i Užicu npr? To su bili gradovi i u srednjem vijeku, Užice bilo grad velmoža Altomanovića, Beograd imao Mitropoliju… Sve sravnjeno do temelja i tako u svakom srpskom gradu

Mujo
Mujo
1 godina ranije

Kad si vec kod Uzica, u 19 vijeku tu je bilo 97% muslimana i 20 dzamija. Ljudi pobijeni i protjerani a sve dzamije porusene. Tako u Beogradu a tako ste radili i prilikom vase agresije na BiH. Samo nemojte o srpskoj dobroti, zgadi mi se iste sekunde

Istorija s Peštera
Istorija s Peštera
1 godina ranije
Odgovor za  Mujo

To za Užice je nažalost istina, ali šta ćeš pre toga je bilo Užice 109% srpsko pa ga Turci napraviše 99% musl. to ti je ka bumerang. Surova su to vrijemena bila. U ostalim gradovima vas je bilo itekako manje ma da gradsko stanovništvo je tada svakako činilo 2% od ukupnog, ruralno je bilo 90% srbsko. Čak je u Srbiji bilo i knezova Srba koji su bili nešto kao age, prikupljali porez za Osmalnije i imali malo izvršne i sudske vlasti. Poput npr Nenadovića iz Valjeva

14
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.