Džamiju Aja Sofiju u Istanbulu prvog dana Bajrama posjetilo više 104 hiljade ljudi

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Istanbulsku džamiju Aja Sofija-i Kebir, tokom jučerašnjeg, prvog dana Ramazanskog bajrama posjetilo je 104.325 ljudi.

Guverner Istanbula, najmnogoljudnijeg grada u Turskoj, Ali Yerlikaya je saopštio da je Aja Sofija zabilježila najviše posjeta još od dana njenog ponovnog otvaranja za molitve 2020. godine.

“Broj posjetiilaca našoj džamiji, simbolu Istanbula, prvog dana Ramazanskog bajrama je dostigao 104.325”, rekao je Yerlikaya.


Opširnije o Aja Sofiji čitajte OVDJE


Džamija Aja Sofija u Istanbulu je 24. jula 2020. godine nakon 86 godina ponovo otvorena za vjerske obrede. Aja Sofija je tog dana za molitve otvorena džuma-namazom.

Nakon što je 24. jula 2020. godine ponovo otvorena za molitve, džamiju Aju Sofiju u Istanbulu je od tog dana posjetilo na milione ljudi.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osmanskog osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Sud u Turkiye je 10. jula 2020. godine poništio odluku nekadašnje Vlade Turske kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker