Erdogan: Promenom statusa Aja Sofije ispravljena istorijska greška

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Izmenivši status Aja Sofije iz muzeja u džamiju, turske vlasti su ispravile istorijsku grešku napravljenu 1934. godine, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

fhr567zrtzer

{module Oglas 1 – 2020}

„Sproveli smo volju 83 miliona naših građana. Šta s tim što je 1934. godine pretvorena u muzej? Sada mi ispravljamo tu grešku. To je naše suvereno pravo“, rekao je Erdogan novinarima.
On je istakao da je Aja Sofija pretvorena iz muzeja u džamiju, a ne iz crkve u džamiju.

„Za vreme vladavine Fatiha (sultana Mehmeda Drugog Osvajača) našli smo je u ruševinama, a zatim smo je mi pretvorili u blago. Vekovima smo brinuli o njoj, proširivali je, činili je još lepšom. Neka se niko ne brine, nastavićemo da čuvamo Aja Sofiju kao blago, njenu kulturnu vrednost“, rekao je turski predsednik.

On je dodao da turske vlasti rade na restauraciji crkava i sinagoga.

„Nipošto ne osećamo neprijateljstvo prema predstavnicima drugih religija, naprotiv – poštujemo ih. Imamo četiri-pet puta više verskih građevina za ljude koji nisu muslimani, nego što Evropa ima za muslimane“, rekao je on.

{module Oglas 0 – 2020}

Status Aja Sofije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex