Džamije zatvorene zbog koronavirusa: Muslimani Lejletu-l-berat obilježili u svojim kućama

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Iako su zbog pandemije koronavirusa u džamijama obustavljene kolektivne molitve i druge vjerske aktivnosti, brojni muslimani ovu mubarek noć provode uz molitve u svojim domovima

thumbs b c 9065bd5a8bfdcacaad0a1ac378678e8e

{module Oglas 1 – 2020}

Muslimani diljem svijeta večeras obilježavaju Lejletu-l-berat, noć oprosta, sudbine i želja, javlja Anadolu Agency (AA).

Mubarek noć Lejletu-l-berat je nastupila sa akšamskim ezanom, a predstavlja vjesnik nadolazećeg mjeseca posta, ramazana.

Iako su zbog pandemije koronavirusa u džamijama obustavljene kolektivne molitve i druge vjerske aktivnosti, brojni muslimani ovu mubarek noć provode uz molitve u svojim domovima.

Globalna pandemija ni muslimane u Turskoj nije spriječila da obilježe ovu noć, pa su mnogi u krugu članova porodice u svojim domovima odvojili vrijeme i za Lejletu-l-berat.

{module Oglas 0 – 2020}

Nakon što su obavili molitvu, mnogi su mubarek noć obilježili učenjem Kur’ana te uputili dove da što prije prestane pandemija i ratovi u svijetu kao i da se svi bolesni što prije oporave.

U Kur’anu se ova noć spominje u poglavlju Ad-Duhan (Dim) u kojoj Allah, dž.š., kaže da je to blagoslovljena noć u kojoj Bog određuje sve svoje odredbe. Lejletu-l-berat znači oslobađanje, čišćenje. Allah, dž.š., u toj noći oslobađa od grijeha veliki broj ljudi.

Ova mubarek noć ima više imena, noć polovine ša’bana, noć oprosta, noć oslobođenja, noć izlaganja djela, noć rasporeda i odluke. Po časnome hadisu, naziv ove noći je “Nisfuš-Ša‘ban”, što znači polovina mjeseca ša’bana.

Tradicionalno muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur’an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr-često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom. (AA)

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker