Dubai će dobiti prvu džamiju napravljenu korištenjem 3D printera

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Prva džamija na svijetu napravljena pomoću 3D printera bit će izgrađena u Dubaiju.

Džamiju će izgraditi Ministarstvo za islamska pitanja i dobrotvorne aktivnosti Dubaija (IACAD), a njena površina će iznositi 2.000 kvadratnih metara. Završetak izgradnje se očekuje 2025. godine, kada će moći primiti do 600 vjernika. Džamija će se nalaziti u Bur Dubaiju, jednom od najstarijih naselja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodi se u saopćenju IACAD-a.

“Bit će potrebno oko četiri mjeseca za proces 3D printanja strukture objekta, kao i dodatnih 12 mjeseci za opremanje. Radnici će koristiti 3D robotski printer, koji će printati dva kvadratna metra u jednom satu”, saopćeno je.

Kombinacija sirovih materijala i pažljivo pripremljenog betona koristit će se u izgradnji nove džamije.

“Korištenjem 3D printanja ćemo smanjiti otpad građevinskog materijala, a to je ekološko rješenje. Džamija predstavlja viziju našeg mudrog vodstva. Cijena je 30 posto viša u odnosu na gradnju na ‘normalan način’ jer se radi o prvoj džamiji ove vrste u svijetu. Očekujemo da će troškovi u budućnosti biti slični, a garancija iznosi 30 godina”, rekao je direktor inženjerskog odjela IACAD-a.

Izbor korištenja tehnologije 3D printanja je u skladu s ambicijom Dubaija da postane vodeći centar za tehnologiju do 2030. godine.

Dubai 3D Printing Strategy je inicijativa koju je 2016. godine pokrenuo šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vladar Dubaija, s namjerom da grad postane veliki centar pomenute tehnologije. Cilj je da 25 posto budućih objekata u Dubaiju bude izgrađeno pomoću 3D printera. To je inspirisalo brojne proizvođače tehnologije da pošalju svoje proizvode u Dubai za potrebe izgradnje testnih struktura.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker