Erdogan objavio pjesmu o Aja Sofiji, među pjevačima i jedan iz Bosne i Hercegovine (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Istanbul — Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podelio je na svom Tviter nalogu spot i pesmu o Aja Sofiji, koju je nedavno Ukazom ponovo pretvorio u džamiju.

ftrghzrtzu56zu56z5

{module Oglas 1 – 2020}

Pesma je na devet jezika, a među izvođačima je i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Pored pevača iz BiH, o Aja Sofiji pevaju i na kirgiskom, albanskom, arapskom, azerbejdžanskom, kurdskom, bengalskom, turskom i svahili jeziku.

Turski predsednik je 10. jula potpisao Ukaz kojim se Aja Sofija ponovo pretvara u džamiju.

Aja Sofija je spomenik svetske kulturne baštine i mnoge zemlje sveta su apelovale na Tursku da učini to što je naumila jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog sveta i Turske.

{module Oglas 2 – 2020}

Izgrađena u šestom veku za vreme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad obavio molitvu u ovog bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prestonica Osmanske imperije.

Nakon što je pretvorio Aja Sofiju u džamiju Erdogan je i obišao ovu čuvenu građevinu kako bi se uverio kako teku radovi na realizaciji Ukaza.

Prva muslimanska molitva planirana je za 24. jul, a Erdoganov portparol Ibrahim Kalin rekao je da će hrišćanski mozaici na zidovima biti tokom molitve prekriveni zastorima.

Turske vlasti su obećale da će Aja Sofija, osim za muslimanske vernike, biti otvorena za sve posetioce i turiste, a svi mozaici će ostati nepokriveni.

Pogledajte video :

{module Oglas 0 – 2020}

{source}<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”tr” dir=”ltr”>Ayasofya… Rüzgârlar essin kubbende hürriyetin. Ta ezelden sen bizimsin, biz de senin… <a href=”https://t.co/DkBdP89hwZ”>pic.twitter.com/DkBdP89hwZ</a></p>&mdash; Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) <a href=”https://twitter.com/RTErdogan/status/1285909243682598916?ref_src=twsrc%5Etfw”>July 22, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>{/source}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker