Ukrajinski generali objasnili stanje u Kijevu i šta bi moglo zaustaviti napredovanje ruskih trupa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Na brifingu u ratnom štabu u ponedjeljak, dva ukrajinska generala odgovorna za odbranu Kijeva rekla su kako se njihove snage bore da rusku artiljeriju drže podalje i objasnili zašto vjeruju da grad ima snagu da bude prevaga u borbi protiv Rusije, piše BBC.

Kijev sve oštrije osjeća direktnu izloženost ratnim dejstvima.

Devetospratnica je pogođena ruskom raketom u ponedjeljak ujutro, usmrtivši najmanje jednu osobu i uništivši zgradu, ostavivši desetine Ukrajinaca bez krova nad glavom. Bilo bi gore da mnogi stanovnici nisu odvedeni u skloništa.

Međutim, centar Kijeva i mnoga njegova velika predgrađa još uvijek su netaknuta ruskim oružjem. Drugi ukrajinski gradovi su jako granatirani, uz nemali broj žrtava.

Preostali građani Kijeva, od kojih se po nekim procjenama polovina preselila u zapadnu Ukrajinu ili napustila zemlju, se suočavaju s mogućnošću da ih čeka isto brutalno iskustvo.

Generali odgovorni za odbranu Kijeva rekli su da se žestoko bore da ruska artiljerija ne može doseći grad, ali su prihvatili da je Kijev ranjiv na rakete.

Međutim, topografija i teren grada su na njihovoj strani, rekao je general Andriy Krischenko. Grad je velik i prostran. Presijecaju ga rijeke, ne samo moćni Dnjepar koji dijeli Kijev na dva dijela, već i njegove pritoke.

“Teško se brani s jedne strane, s obzirom da je veoma veliki”, rekao je.

“Ali s druge strane, ovo je plus. Rijeke, mostovi su na prilazima gradu. Naše trupe grade odbranu i utvrđenja. Oko grada ima mnogo malih rijeka koje se ulivaju u Dnjepar i ima mnogo močvara, tako da to znači da područje nije pogodno za masovno kretanje trupa”, dodao je.

General Kriščenko, ujedno i zamjenik gradonačelnika, nosio je istu vrstu neformalne odjeće u vojno zelenoj boji kao i njegov predsjednik Volodimir Zelenski da okupi svoj narod, impresionira saveznike i razbjesni neprijatelje. General je takođerodisao predsjednikovim optimizmom.

Još jedna prednost, prema generalovim riječima, je to što je Kijev industrijski grad, sa radionicama i fabrikama koje su se prenamijenile za proizvodnju predmeta potrebnih za utvrđenja – betonskih blokova, vreća s pijeskom i raznih protutenkovskih prepreka.

General Kriščenko i general Knjažev stajali su ispred velikog interaktivnog ekrana koji koriste za praćenje ruskog pritiska prema Kijevu.

Objasnili su da su napali i zaustavili napredovanje ruske vojske iz dva glavna pravca napada, jednog sa istoka i jednog sa sjeverozapada, koja je uključivala kolonu ruskih oklopa dugu 64 km.

Rekli su da je napadnuta i primorana da se raziđe, i insistirali da više ne predstavlja prijetnju.

Sjeverozapad je i dalje glavni fokus Rusa. Knjažev je ukazao na to da su tu bile najbliže snage ruske pješadije. To je druga strana rijeke Irpin, oko 20 km od centra Kijeva.

Ukrajinci su rasporedili dobro organizovane i dobro naoružane snage, koje su uništile strateške mostove. Hiljade ljudi raseljenih iz grada Irpina krenuli su preko rijeke prelazeći ostatke jednog od njih sa ponekim stvarima, a vrlo često i njihovim psima i mačkama.

Međutim, Rusi, rekao je general Knjažev, nisu bili u mogućnosti da ih prate.

“Ovo su močvarne nizine, i ne mogu ih proći. Da nema ukrajinskih vojnika, jednostavno bi bacili pontonski prijelaz preko rijeke. Međutim, mi smo tu i želimo da ih uništimo”, dodao je.

Dok smo razgovarali, još jedan projektil eksplodirao je nedaleko od prvog. U štabu jasno se čula buka eksplozije. “Slušajte”, rekao je mlađi oficir, “to je naša protivvazdušna odbrana srušila još jednu.”

Ukrajinski vojni uspjeh iznenadio je njihove prijatelje i neprijatelje. Predsjednik i njegovi komandanti su više nego zadovoljni učinkom svoje vojske i hiljada dobrovoljaca.

Ipak, Rusi još nisu iskoristili svoje maksimalne vojne kapacitete u Kijevu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker