Ukrajinci iz dana u dan pretvaraju drugu vojsku svijeta u staro željezo

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ruska agresija na Ukrajinu traje više od dvije sedmice. Ishod je i dalje potpuno neizvjestan. Civilne žrtve i razaranje su za tako kratko vremensko razdoblje, zahvaljujući brutalnosti i bezočnom ruskom kršenju ratnog prava, golemi.

Ali sama činjenica da se Ukrajinci još drže, da ni Kijev ni Harkiv, pa ni Mariupolj i drugi veći gradovi osim Hersona nisu pali, da predsjednik Volodimir Zelenski, premijer Denis Šmihal i ostatak vlade još nisu svrgnuti, likvidirani i zamijenjeni marionetskom vladom koja bi plesala kako svira ruski diktator Vladimir Putin, pokazuje da stvari ne idu po planu za Rusiju.

Ako je uopšte i imala konkretan plan osim upasti u Ukrajinu, samom silinom svojih snaga natjerati Ukrajince u bijeg i ušetati u Kijev.

Da, ruske snage su u relativno kratkom vremenu osvojile relativno veliku teritoriju Ukrajine – iako je upitno koliku kontrolu zaista imaju na području koje se na kartama ovih dana boji u crveno – ali to su postigli pod zastrašujuće visoku cijenu. Prema američkoj službenoj procjeni, dosad je u Ukrajini ubijeno pet do šest hiljada ruskih vojnika, uz oko 15 hiljada ranjenika. Jedan američki službenik koji je želio ostati anoniman opisao je u razgovoru za CBS tu procjenu kao “vrlo, vrlo značajne žrtve” i usporedio stopu smrtnosti s nekim bitkama u Drugom svjetskom ratu. Broj ubijenih ukrajinskih vojnika SAD pak procjenjuje na 2 do 4 hiljade, što takođe predstavlja velike gubitke.

Ukrajinska službena procjena govori o više od 12.000 ubijenih ruskih vojnika, dok je Rusija prošle sedmcice, prvi i zasad posljednji put iznijela službeni broj od oko 500 poginulih vojnika. Ukrajina usto tvrdi da je uništila 49 ruskih aviona, 81 helikopter, 335 tenkova, 1105 oklopnih transportera, 29 mobilnih protivvazdušnih sistema, 50 višecijevnih raketnih sustava, 526 vojnih kamiona i 60 cisterni.

A Michael Weiss, urednik portala Daily Beast i New Lines Magazine, prenio je procjenu koju je dobio od neimenovanog visokog evropskog sigurnosnog dužnosnika: “Prema našoj procjeni, brojka ubijenih u akciji na ruskoj strani kreće se između 7000 i 9000, od prije nekoliko dana.”

“Loš moral i nedostatak ljudstva veliki je problem s ruske strane. Pozivaju rezerviste, nude novac i ugovore ljudima da se bore i, kao što ste vidjeli, oslanjaju se na ročnike. Prema onom što smo vidjeli, ovo nije popularan rat u ruskoj vojsci. Vojnike terorišu, prijeti im se tužbama ako se odbiju boriti”, objasnio je ovaj službenik Weissu, prema njegovoj objavi na Twitteru.

On je dao i svoje viđenje uspjeha ukrajinske vojske: “Protuivoklopne rakete su trenutne superzvijezde. Ukrajina još uvijek ima pristojnu odbranu, posebno kratkog do srednjeg dometa. Jedan od razloga zašto (uspješno) obaraju ruske avione je taj što ih oblačno vrijeme tjera da lete na nižim visinama.”

“Rusija nema moć da nastavi ovako dugo. Vrijeme nije na njihovoj strani niti oni imaju recept za pobjedu. Ne mogu osvojiti srca i umove, to je sigurno. U dvije sedmice, Rusija je potrošila mnogo svojih precizno navođenih projektila, vrijednu robu u njihovom arsenalu. Sve dok zapadni kanali opskrbe ostaju otvoreni, a Ukrajina još uvijek ima pristojan broj boraca, biće u redu”, zaključio je.

U svakom slučaju, njegove zaključke dijele mnogi analitičari, a prema nekim procjenama ruske snage već su potrošile više od 700 od oko hiljadu projektila koje su dopremile za rat.

Britansko ministarstvo obrane u svom izvještaju navodi da je velika ruska vojna kolona sjeverozapadno od Kijeva postigla mali napredak u više od sedam dana i da trpi kontinuirane gubitke koje joj zadaju ukrajinske snage.

A nakon što su mnogi tvrdili da je Rusija iskoristila samo manji dio svojih snaga koje je dovela na ukrajinsku granicu, iz Pentagona je ove sedmice stigla procjena da je već iskoristila gotovo sve te snage i poslala ih preko granice – tačnije, gotovo svih 127 taktičkih bataljuna.

Svakako je znakovito i to da ruske vazdušne snage još uvijek, u dvije sedmice invazije, nisu uspostavile dominacije, odnosno eliminisale sve ukrajinske snage i avijaciju kako bi mogle nesmetano djelovati nad Ukrajinom.

Zbog toga ruske borbene formacije često napreduju na fronti bez da ih pokrivaju vazdušne snage ili protivvazdušni sistemi, pa su izloženi nerijetko razornim udarima ukrajinske artiljerije, pješaka s protivoklopnim naoružanjem ili dronova Bajraktar koje su nabavili od Turske.

Neoprezno srljanje ruskih postrojbi, bez adekvatne zaštite i izviđanja, u ukrajinsku zasjedu postalo je lajtmotiv ovog rata. Posebno su iznenađujuće akcije elitnih ruskih padobranaca, odnosno desantnih snaga, koji su se u više navrata iskrcali kako bi zauzeli isturene pozicije iza fronte, ali su ih ukrajinske snage naprosto uništile, kao što je bio slučaj u zračnoj bazi Hostomel kod Kijeva ili kod Hersona, gdje su navodno uništile 30 helikoptera.

Rob Lee, američki odbrambeni analitičar s Foreign Policy Research Institutea, komentisao je za televiziju MSNBC: “U ovom trenutku moramo početi preispitivati sposobnosti ruskih snaga za određene operacije za koje su, recimo, američke vazdušne snage sposobne.”

Lee je takođe u komentaru na Twitteru ocijenio da situacija na terenu upućuje na to da znatan dio ruskih vojnika, pa čak i komandanata, “naprosto nije bio svjestan da je invazija neminovna, što objašnjava njihovo ponašanje i slabu operativnu sigurnost”.

To je tradicionalni rusko-ukrajinski izraz za topljenje snijega i pretvaranje tla u blato u rano proljeće, odnosno kasnu zimu. . Telenko smatra da je očito da je prednji dio ruske mega-kolone pred Kijevom ostao bez goriva, a vjerojatno i s ispražnjenim baterijama. Razlog je, smatra on, jednostavan: “Planirali su trodnevnu operaciju koja je danas (u trenutku pisanja te objave) u osmom danu.”

“Zbog toga je i ubijen taj ruski general iz 41. kombinovane armije. Pojavio se na čelu kolone kako bi riješio logistički nered, vičući na ljude i mašući rukama u vazduhu u vizualnom dometu snajpera ukrajinske vojske”, dodao je Telenko.

General na kojeg se referiše je Vitalij Gerasimov, načelnik stožera i prvi zamjenik zapovjednika 41. armije Središnjeg vojnog okruga Rusije, koji je prije invazije na Ukrajinu sudjelovao u Drugom čečenskom ratu i ruskoj vojnoj operaciji u Siriji, a dobio je i odlikovanje za “povratak”, odnosno okupaciju Krim koji je naknadno anektiran.

Zvuči nevjerojatno, ali ukrajinske snage su do informacije da je ovaj general ubijen došle prisluškujući telefonski razgovor obavještajca ruskog FSB-a koji je s nadređenim u Rusiji razgovarao putem obične, nezaštićene mobilne linije.

Ukrajinci su objavili audiosnimaj tog razgovora u kojem, kako navodi izvršni direktor istraživačke nevladine organizacije Bellingcat, agent FSB-a “kaže da su izgubili svu sigurnu komunikaciju”, zbog čega je telefonirao pomoću lokalne SIM kartice, pa su Ukrajinci lako presreli razgovor.

Grozev dalje objašnjava da je agent svog šefa pitao mogu li razgovarati preko kriptovanoh komunikacijskog suistema Era, koji je ruska vojska skupo platila i uvela prošle godine. Zapovjednik mu je odgovorio da Era – ne radi.

“Ruska vojska opremljena je sigurnim telefonima koji ne mogu raditi na područjima gdje djeluje ruska vojska”, zaključuje zajedljivo Grozev, sumirajući nivo disfunkcionalnosti ruskih snaga. A on je samo jedan od nekoliko ruskih generala i visokih časnika koju su dosad ubijeni u Ukrajini – ukrajinsko ministarstvo odbrane u petak je objavilo da je ubijen general Andrej Kolesnikov.

Ruske snage i inače komuniciraju preko otvorenih radiofrekvencija pa ih ukrajinski i zapadni obavještajci, ali i amateri, s lakoćom prisluškuju. Njihova komunikacija otkriva da su mnogi ruski vojnici u rasulu i da plaču tokom borbe, žale se na nedostatak zaliha, neki odbijaju naredbe za granatiranje gradova, a neki naprosto bježe s fronta ili se predaju bez borbe, piše britanski Telegraph. 

U nekim slučajevima ruski vojnici, kaže visoki dužnosnik Pentagona za Telegraph, “namjerno buše rupe” u rezervoarima svojih tenkova i vozila kako ne bi mogli doći do linije fronte. I ova komunikacija potvrđuje da su rusko vojno zapovjedništvo i Kremlj uvjerili vojnike da će u Ukrajini biti dočekani kao osloboditelji od “nacističkog režima” i da im Ukrajinci praktično neće pružiti otpor. A onda su imali krvavo otrježnjenje.

Što se tiče ruske uništene vojne tehnike, nje je toliko da ni analitičari koji detaljno prate ovaj konflikt ne uspijevaju pobrojati i potvrditi sve ruske gubitke.

Prošle sedmice objavljen je snimak uništenog ruskog konvoja kod Harkiva, čiju je autentičnost potvrdio britanski Sky News, zatim uništene čitave baterije ruske artiljerije kod Mikolaiva, a ove sedmice još jedan uništeni tenkovski konvoj kod Sumija.

“Pogodili smo (kolonu) zahvaljujući darovima od Njenog Visočanstva”, rekao je ukrajinski vojnik, misleći na ručno protivtenkovsko oružje NLAW koje je Velika Britanija u velikim količinama isporučila Ukrajini pred rat: “Dajte nam još ovakvih igračaka i biće još uništenih tenkova.”

Osim gubitaka na tlu, ruske vazdušne snage takođe su posljednjih dana pretrpjele znatne gubitke. Oryx, specijalizovana stranica na Twitteru koja prati rat u Ukrajini, prošlog je vikenda objavila evidenciju, prema kojoj je u samo 26 sati iznad Ukrajine srušeno 5 ruskih vojnih aviona, 4 helikoptera i jedna bespilotna letjelica.

Svijet je prošlog vikenda obišla i spektakularna snimka uništavanja ruskog helikoptera koji je pri polijetanju pogođen ukrajinskim oružjem, navodno poljskim Piorunom.

No ono što iznenađuje daleko više od uništenih ruskih tenkova, oklopnih i drugih vozila su slučajevi opreme, vozila, pa i čitavih konvoja koje su ruske snage naprosto ostavile neoštećene i pobjegle. Iz raznih dijelova zemlje tako dolaze snici napuštenih, a praktično neoštećenih konvoja ruskih tenkova i oklopnjaka koji su pali u ukrajinske ruke. Kako je krenulo, Ukrajinci će početi dobijati više oružja iz Rusije nego od NATO-a.

Među takvom opremom su i sofisticirani i, naravno, skupocjeni sistemi protivvazdušne obrane kao što su Tor-M2 SAM koji je prije nekoliko dana fotografisan kako ga odvlači ukrajinski traktor, što je postala beskonačna inspiracija za memove i šale o ruskoj nesposobnosti. U četvrtak je tako, primjerice, navodno zarobljen i ruski mobilni sistem Pancir S-1.

Isti je dan ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo snimak prema kome je konvoj tenkova u Brovariju, istočnom predgrađu Kijeva, koji je naprosto stajao u zbijenoj koloni na cesti, uhvaćen u zasjedu i gotovo uništen artiljerijom i lakim protivoklopnim oružjem.

Sve su ovo simptomi koji upućuju na realnu mogućnost da su kapaciteti i snaga ruske vojske ustvari značajno procijenjeni. Iako je ušla u rat s golemom nadmoći u čistoj vatrenoj moći svog teškog naoružanja, više se ne može poreći da pati od ozbiljnog nedostatka adekvatne obuke, borbenog morala, taktičke koordinacije, operativnih sposobnosti, logističkih kapaciteta i tehničkog stanja svoje opreme. 

Zarobljeni vojnici koji ni sami ne znaju što rade u Ukrajini

Sasvim je izvjesno da je značajan dio razloga za takvo jadno stanje ruske vojske sistemskaa korupcija koja je isisala sredstva iz vojnog proračuna, uprkos naveliko proklamiranoj modernizaciji i ulaganju Rusije u vojsku posljednjih godina. Druga bitna dimenzija je već spomenuti moral, o kojem nam dosta govore brojni snimci zarobljenih ruskih vojnika, koji su očito naglavce bačeni u rat za koji nisu pripremljeni.

Iako je taj materijal prilično sporan iz perspektive prava ratnih zarobljenika prema Ženevskoj konvenciji, Ukrajinci kroz njih uspješno demonstriraju da su i ruski vojnici žrtve Putinovog ratobornog mahnitanja, baš kao i Ukrajinci koji ovih dana ginu i moraju bježati iz svojih gradova i sela.

 “Što mislite, jeste li vi pripadnici jake ruske vojske ili topovsko meso? Je li vrijedilo?” pitaju ukrajinski vojnici zarobljenika na jednom od brojnih videa,

“Mi smo topovsko meso. Ne, nije vrijedilo”, odgovara zarobljenik.

Ipak, posljednjih dana vidimo češće vazdušne udare i postepeni prelazak na ono što bismo mogli nazvati “sirijskim modelom” ratovanja – dakle, temeljitim razaranjem gradova kako bi se slomio i oružani i civilni otpor, kao što su radile u Siriji.

“Rusi očajnički žele uspjeh na bojnom polju. Stoga se vraćaju svom preferiranom načinu ratovanja u prošlosti – masivnoj vatrenoj moći za uništavanje neprijateljskih vojnih snaga i terorisabhe ‘neprijateljskih’ civila”, ocjenjuje australijski general Mick Ryan, koji objašnjava da je to zaokret od početne taktike lakih brzinskih napada koja se pokazala neuspješnom. No ni ta nova taktika zasad ne pokazuje previše uspjeha, dodaje.

Po njegovom mišljenju, ključni ruski cilj je zauzeti najveći dio Ukrajine istočno od rijeke Dnjepar, koja je praktički dijeli napola, i pritom okružiti i uništiti dio ukrajinskih snaga koji brani taj dio zemlje – ali “zasad nisu pokazali taktičku kompetentnost za napredovanje takve dužine i težine”.

Od četvrtka, međutim, imamo novi zaokret na kijevskom frontu.. Prema satelitskim snimkama kompanije Maxar Technologies, golema 60-kilometarska kolona ruske vojske počela se raspršivati, po svemu sudeći kako bi pokušala okružiti Kijev. A u petak i subotu krenuli su i novi žestoki napadi i borbe oko Kijeva.

Ako je to zaista uvod u konačni napad na Kijev, onda slijedi odlučujuća faza rata koja će pokazati za što je ruska vojska sposobna – osim za brutalno razaranje gradova, što su već pokazali od Mariupolja do Harkiva, Černihiva, Irpina ili Borodjanke.

Na Ukrajincima je pak da spriječe okruženje Kijeva i nanesu što teže gubitke ruskim snagama, ako žele odbraniti svoju zemlju, a pokazali su da za to imaju i odlučnosti i vještine, uprkos daleko slabijem vojnom arsenalu. Osim ako se rat u međuvremenu ne okonča za pregovaračkim stolom, što je ishod koji bi značio najmanje besmislene smrti i uništenja.

(Index, AntenaM)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

4 Comments
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Inline Feedbacks
View all comments
Zoran
Zoran
1 godina ranije

Interesantno.
Kad Rusi postavljaju vladu onda je marionetska a kad Zapad to radi onda je demokratska vlada.

Mali mujo
Mali mujo
1 godina ranije

Ako je vjerovati Amerima (a ameri nikad ne lazy)ukrainci su totalno razbili ruse,Jos Ako se tome soda odlazak coca Cole iz rusije Jasno je da je samo pitanje Dana kad ce rusija kapitulirat.

Realno
Realno
1 godina ranije
Kozar
Kozar
1 godina ranije

Samo tandzaraj sve redom

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
4
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker