U ruskom naoružanju pronađeno više od 450 stranih komponenti

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Više od 450 inostranih komponenti pronađeno je u ruskom naoružanju u Ukrajini, što je dokaz da je Moskva ključnu tehnologiju nabavila od američkih, evropskih i azijskih kompanija, navodi RUSI.

Više od 450 inostranih komponenti pronađeno je u ruskom naoružanju u Ukrajini, što je dokaz da je Moskva u godinama prije invazije ključnu tehnologiju nabavila od američkih, evropskih i azijskih kompanija, objavio je u ponedjeljak britanski odbrambeni think tank Royal United Services (RUSI).

Ukrajinske snage od početka napada na borbenim linijama dolaze u posjed ruskog naoružanja, ispravnog ili djelomično oštećenog. Nakon što je rastavljeno ukupno 27 vrsta naoružanja, od krstarećih raketa do protuzračne odbrane, pokazalo se da ono pretežno ovisi o zapadnim komponentama, prenosi Hina.

To je dosad najdetaljniji prikaz ovisnosti ruske vojske o zapadnim komponentama za napad na Ukrajinu.

Gotovo dvije trećine komponenti proizvedeno je u američkim kompanijama. Gotovo četvrtinu svih pronađenih komponenti proizvode američki Analog Devices i Texas Instruments.

Dijelovi stižu i iz Japana, Južne Koreje, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske i Nizozemske.

“Rusko naoružanje koje kritično ovisi o zapadnoj elektronici dovelo je do smrti hiljada Ukrajinaca”, rekao je Jack Waitling, stručnjak za kopneno ratovanje u RUSI-ju.

Veliki dio tih komponenti može se pronaći i u kućanskim aparatima, pa nisu predmet restrikcija izvoza, objavio je RUSI, savjetujući osnaživanje tih mjera kako bi se Moskvi otežala opskrba naoružanjem.

Primjer je ruska krstareća raketa 9M727, jedna od najnaprednijih u državi, koja može letjeti nisko i time izbjeći radar u napadima na mete koje mogu biti nekoliko stotina kilometara udaljene. Ona je sadržavala 31 inostranu komponentu.

Prodaja komponenti

Na upit kompanijama Texas Instruments i Advanced Micro Devices iz SAD-a, kao i Cypress Semiconductor koji je sad u vlasništvu njemačkog Infineon AG-a kako su se njihovi dijelovi mogli pronaći u ruskom oružju, kompanije su odgovorile da poštuju trgovinske sankcije te da su prestale prodavati komponente Rusiji.

Veliki dio tih dijelova košta samo nekoliko dolara, a ruske kompanije mogle su ih prije napada na Ukrajinu nabavljati na internetu, preko domaćih ili međunarodnih distributera, jer su se one koristile i za nevojne svrhe.

No, najkasnije od 2014. više od 80 zapadnih mikročipova stavljeno je na listu kontrole izvoza u Rusiju. Kompanije koje su ih izvozile imale su odgovornost provjeriti prodaju kako bi bile sigurne da njihovi proizvodi neće biti korišteni u vojne svrhe, tvrdi RUSI.

Istraživanje je pokazalo koliko je Rusija i dalje ovisna o inostranim mikročipovima za gotovo svo naoružanje, od dronova do streljiva visoke preciznosti, te koliko su zapadne države bile spore u ograničavanju ruskog pristupa tim tehnologijama, posebice nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

SAD je nakon početka ruske invazije 24. februara objavio sankcije čiji su cilj slabljenje ruske vojske i ekonomije. To je uključivalo i zabranu prodaje mikročipova, a sankcijama su se priključili i Japan, Tajvan i Južna Koreja, ključni igrači u tim tehnologijama.

Rusija trenutno pokušava osigurati novi opskrbni lanac zapadnih mikročipova, tvrdi RUSI. Veliki broj komponenti nabavljaju preko distributera u Aziji, poput onih iz Hong Konga.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex