Šta su izraelski buldožeri D9R koji su ušli u Gazu? “Plišani medvjedi” vrijedni milione dolara (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Dok se hiljade izraelskih okupatorskih vojnika okupljaju na granici s Gazom uoči očekivane kopnene ofanzive, teško modificirani oklopni buldožer nazvan “Plišani medvjedić” trebao bi predvoditi napad.

Teško oklopna vozila, koji je proizvela američka kompanija Caterpillar, koristit će se za upijanje neprijateljske vatre i čišćenje puta kroz pretrpane ulice.

U nacionalnom obraćanju u srijedu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se snage “spremaju za kopnenu invaziju” na Pojas Gaze. To je podvig koji do sada nije bio poduzet u takvim razmjerima, dijelom zbog značajnog rizika po život izraelskih vojnika koji vode ofanzivu.

Otprilike 100 “Plišanih medvjeda”, za koje se očekuje da će prijeći u enklavu, drastično će smanjiti ovaj rizik.

Šta znamo o izraelskim buldožerima?

Izraelski buldožeri D9R su teški oko 62 tone, visoki i široki četiri metra i dugi osam metara. Godine 2015. nadograđeni su “oklopom od letvica”, također poznatim kao kavez ili oklop, kako bi se osiguralo da su zaštićeni od raketnih granata (RPG), oružja koje Hamas često koristi.

Oklop efikasno okružuje cijelo vozilo. Neprobojno staklo i blindirani stubovi kabine također povećavaju oklop letvica, piše Independent gdje možete i pogledati kako izgledaju ovi tenkovi.

D9R-ovi imaju bezbroj funkcija i veliko iskustvo na bojnom polju, posebno u Gazi – bili su centralni dio izraelske ofanzive na enklavu 2008/09., poznatoj kao Operacija “Cast Lead”.

Njihove primarne funkcije su da očiste puteve od zamki i prepreka vojnicima iza njih da mogu marširati nepovrijeđeni, kao i da izgrade odbrambene položaje za trupe da se zaklone. Modifikacije buldožera u protekle dvije decenije uključuju ugradnju mitraljeza sa posadom i bacača granata.

Cijena novog Cat D9 buldožera je najmanje 900.000 dolara, ali ofanzivne mogućnosti znače da ukupni trošak vozila vjerovatno prelazi milion.

Njima upravljaju vozač i komandant, koji je odgovoran za naoružanje i komunikacije. Svi operateri će biti pripadnici Borbenog inženjerskog korpusa, jedinice sastavljene od četiri bataljona koja je osnovana 1947. godine.

Kako će se Hamas suprotstaviti buldožerima?

Dronovi će igrati ključnu ulogu u Hamasovoj reakciji i, s obzirom na njihovu veličinu i značajnu masu, RD9 neće biti teško pogoditi.

I dok će oklop dodat 2015. godine, za koji se procjenjuje da će staviti 15 tona dodatnih na svako vozilo, poboljšati njihove otporne kvalitete, vjerovatno će do određenog stepena smanjiti njihovu agilnost i brzinu.

Videosnimci od 7. oktobra, kada je Hamas provalio u Izrael, već su pokazali sposobnost militantne grupe da napadne i povrijedi teško oklopljeni glavni borbeni tenk Merkava koristeći municiju bačenu iz kvadrokoptera, a to su bombe bačene iz komercijalno dostupnih dronova.

Federico Borsari, stručnjak za ratovanje dronovima, rekao je za Independent da je ovaj “izvanredan napad” pokazao da će Hamas “stvoriti probleme mehaniziranim jedinicama” kada se presele u Gazu, uključujući elemente inženjerskog korpusa koji upravlja RD9.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex