Oštra retorika Erdogana: “Izrael je okrutna, teroristička država koja nemilosrdno napada muslimane”

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsednik Turske Redžep Tajip Erodgan nazvao je danas Izrael “okrutnom, terorističkom državom”, nakon što je izraelska policija u petak ispalila gumene metke i šok bombe ka palestinskoj omladini koja ih je gađala kamenjem kod džamije Al Aksa u Jerusalimu.

-Okrutni Izrael, teroristička država Izrael nemilosrdno i neetički napada muslimane u Jerusalimu, rekao je Erdogan i pozvao sve muslimanske zemlje i međunarodnu zajednicu da preduzmu “efikasne korake” protiv Izraela.

On je dodao da je Turska pokrenula “potrebne inicijative” da podstakne Ujedinjene nacije, Organizaciju za islamsku saradnju i sve relevantne institucije da preduzmu akcije.

Više desetina ljudi povređeno je u novim sukobima između Palestinaca i izraelske policije u Jerusalimu. Demonstranti su bacali kamenice na policiju kod kapije Damask u starom delu Jerusalima, a policija je odgovorila sa šok bombama, gumenim mecima i vodenim topom.

Palestinski zvaničnici navode da je povređeno 90 Palestinaca, dok je izraelska policija saopštila da je povrijeđen najmanje jedan pripadnik bezbednosnih snaga.

Najmanje 205 Palestinaca i 17 izraelskih policajaca povređeno je u ranijim sukobima kod džamije Al Aksa i širom istočnog dela Jerusalima.

Izraelska policija se sinoć sukobila sa Palestincima ispred starog grada u Jerusalimu tokom najsvetije noći Ramazana, a prethodno je sprečila autobuse sa muslimanske vernicima koji su krenuli ka tom gradu. Sukobi su izbili ispred džamije Al Aksa gde se okupilo oko 90.000 Palestinaca, a u istočnom Jerusalimu policija je koristila šok bombe, prenose “Harec”.

Prema podacima Palestinskog crvenog krsta, povređene su najmanje 53 osobe, a izraelska policija navodi da je povređen i jedan policajac.

Do novih sukoba dolazi dan nakon nasilja u kojem je, prema tvrdnjama palestinskih medicinskih službi, povređeno više od 200 Palestinaca kod džamije Al Aksa i na drugim lokacijama u Jerusalimu. Povređeno je i 18 policajaca.

Dok policija navodi da su njene akcije izazvane bezbednosnim razlozima, muslimani ih smatraju provokacijama i optužuju Izrael za sprečavanje slobode veroispovesti.

Bliskoistična četvorka, SAD, EU, Rusija i UN izrazili su juče “duboku zabrinutost” zbog nasilja. (Blic)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker