Novoimenovana austrijska ministrica Alma Zadić na udaru desničara: Nije ovo Bosna!

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

asdefrgthzjukilkjhgfg

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Slobodarskoj stranci, koja je bila u vlasti Austrije dok njihov lider Heinz-Christian Strache nije postao sudionik velike afere, pridružio se hipsterski desničarski pokret Identitarci. Zasmetao im je, uz ostalo, identitet Alme Zadić. Napadi su otišli toliko daleko da je povezuju s “islamistima”.

Alma Zadić, prema pisanju austrijskog Der Standarda, prije praznika nije bila u tolikom fokusu javnosti. Tek kada se u pojedinim izvještajima počela spominjati kao moguća ministrica pravde, započele su rasprave na društvenim mrežama. Na početku su uglavnom bile pozitivne.

Napadi na društvenim mrežama

Sve se promijenilo 27. decembra, kada se u raspravu uključio Patrick Lenart iz pokreta Identitarci, optuživši Almu Zadić da ih je u aprilu 2019. nazvala “ilegalnom rukom Slobodarske stranke” iako je suđenje ekstremnoj desničarskoj grupi za organizovani kriminal tada već tada bilo okončano oslobađajućom presudom.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags –>
<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”de” dir=”ltr”>Frau <a href=”https://twitter.com/Alma_Zadic?ref_src=twsrc%5Etfw”>@Alma_Zadic</a>, Sie sollen laut Kleiner Zeitung diese Moschee erst im September 2019 besucht haben.<br>Wird es Ihrerseits endlich eine Stellungnahme dazu geben?<br>Schön wäre natürlich eine allgemeine Distanzierung vom Islamismus.<a href=”https://twitter.com/sebastiankurz?ref_src=twsrc%5Etfw”>@sebastiankurz</a> <a href=”https://t.co/FxA0Drg6qw”>https://t.co/FxA0Drg6qw</a></p>&mdash; FPÖ Steiermark ?? (@FPOE_Steiermark) <a href=”https://twitter.com/FPOE_Steiermark/status/1214809143833436160?ref_src=twsrc%5Etfw”>January 8, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
// You can place JavaScript like this

</script>
<?php
// You can place PHP like this

?>
{/source}

Der Standard piše da su tada već postojale nove istrage protiv šefa Identitaraca Martina Sellnera zbog donacije koju je primio od navodnog desničarskog teroriste inicijala B. T.

Almi Zadić, koja je prilikom svog javnog djelovanja ukazala na očitu vezu između Slobodarske stranke i Identitaraca, se zamjeralo što u njenoj izjavi nije postojala presumpcija nevinosti, aludirajući na to da Identitarce nije smjela proglašavati krivima dok sud to ne dokaže.

Sljedeći argument protiv nje iznesen je 29. decembra, također na Twitteru, zbog prvostepene presude koja je izrečena protiv članice stranke Zeleni zbog klevete. Na antifašističkom skupu je, naime, mladić sa sigurne udaljenosti “mahao” okupljenima, što je protumačeno kao pozdrav Adolfa Hitlera.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

{source}
<!– You can place html anywhere within the source tags –>
<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”de” dir=”ltr”>Alma zadic ist noch keinen Tag im Amt und schon erregen sich Politjournalisten &amp; Co an der Vorstellung Leute wegen Meinungsäußerungen einzusperren &amp; zu verfolgen. ? <a href=”https://t.co/SsQtXVP8w9″>pic.twitter.com/SsQtXVP8w9</a></p>&mdash; Martin Sellner ?️ (@Martin_Sellner) <a href=”https://twitter.com/Martin_Sellner/status/1214825056913829888?ref_src=twsrc%5Etfw”>January 8, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

<script language=”javascript” type=”text/javascript”>
// You can place JavaScript like this

</script>
<?php
// You can place PHP like this

?>
{/source}

Zadić je podijelila fotografiju mladića uz prigodan opis: “Nema tolerancije prema neonacistima, fašistima i rasistima”. Mladić, koji se povezuje sa Slobodarskom strankom, se osjećao povrijeđenim i tužio aktivisticu, nakon čega joj je izrečena prvostepena presuda. Zadić se žalila i čeka se konačan ishod presude.

Markus Abwerzger, vođa Slobodarske stranke iz Tirola, objavio je potom na Facebooku pogrešnu tvrdnju da je Zadić pravosnažno osuđena zbog klevete. Ispod posta su se nanizali brojni rasistički i seksistički komentari. Abwerzger je nedugo nakon toga izbrisao svoju objavu.

Bio je to, prema pisanju austrijskog Der Standarda, samo početak kampanje na društvenim mrežama. Šef Identitaraca Martin Sellner je, naprimjer, podijelio objavu da zahvaljujući Sebastianu Kurzu “muslimanka iz Bosne” dolazi u Ministarstvo pravde Austrije.

Prebrojavanje krvnih zrnaca

Sljedeći val napada uslijedio je nakon kongresa Zelenih koji se održao 4. januara. Zadić je govorila o svom iskustvu izbjegličkog djeteta. Dominik Nepp, šef Slobodarske stranke u Beču, prokomentarisao je to riječima: “To, naravno, nekoga odmah osposobljava za ministarsku poziciju!”

Službeno je Slobodarska stranka 5. januara zatražila od saveznog predsjednika Alexandera van der Bellena da Alma Zadić ne bude imenovana na poziciju ministrice. U saopćenju za javnost generalni sekretar Slobodarske stranke Christian Hafenecker je spominjao i presudu, s određenim pogreškama.

Nakon što probni baloni na društvenim mrežama nisu postali viralni pripadnici Slobodarske stranke su Almu Zadić počeli povezivati s radikalnim islamom, koristeći se izjavama kontroverznog selefije Irfana Pecija.

Peci je u videozapisu na YouTubeu tvrdio da je Zadić imala “indirektni kontakt s islamistima”. Svoju tvrdnju zasniva na činjenici da je prisustvovala skupu pred Islamskim kulturnim centrom u Gracu u septembru 2019. godine. Tu su se, prema njegovim riječima, pojavili strogo konzervativni propovjednici.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Video je odmah distribuirao kontroverzni Martin Sellner, koji se dovodio u vezu s teroristom B. T. Video je potom objavljen na Facebook stranici Dominika Neppa koji ima 88 hiljada fanova.

Brojni političari su iskazali svoju solidarnost s Almom Zadić. Konzervativni kancelar Sebastian Kurz nije komentarisao kampanju koja se protiv nje vodi.

Međutim, za rasizam zbog odnosa prema Zadić je prošle godine optužen Johannes Rädler iz Kurzove Narodne partije Austrije, kada je njen govor prekinuo riječima: “Nije ovo Bosna!”

Zbog svega toga ministar unutrašnjih poslova Austrije naložio je da se ministrici Zadić osigura policijska zaštita.

Izvor.Klix

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker