Novi sukob izraelske policije i Palestinaca jutros nakon molitve (Video)

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

SAD i UN su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba ali i deložacija palestinskih porodica iz njihovih domova.

Izraelska policija danas se ponovo sukobila sa palestinskim demonstrantima u Starom gradu u Jerusalemu.

Policajci su suzavcem i šok bombama rastjerivali demonstrante koji su na njih bacali kamenice i druge predmete.

Policija je rekla da su demonstranti bacali kamenice sa mjesta na kojem se nalazi džamija Al-Aksa na obližnji put.

Palestinci su naveli da su policajci ispaljivali šok bombe, a portparol Islamske uprave Waqf je rekao da je povrijeđeno desetine ljudi.

Palestinski Crveni polumjesec je najprije naveo da je troje povrijeđenih prenijeto u bolnicu, ali je nešto kasnije rečeno da je hospitalizovano 50 ljudi, a da ih je na stotine povrijeđeno, prenosi agencije Beta pozivajući se na AFP.

Sukobi su krenuli rano jutros. Tokom okupljanja Palestinci su poslali poruke kako neće odstupiti od Al-Akse i da su spremni žrtvovati se za nju.

Policija je još jutros zabranila Jevrejima da ulaze na Brdo hrama na današnji dan koji slave kao Dan Jerusalema, osvajanje istočnog dijela grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine od Jordana.

Odluka o zabrani donijeta je nekoliko sati prije planiranog marša izraelskih nacionalista kroz muslimanski kvart Starog grada, što se događa svake godine i smatra provokativnim pokazivanjem jevrejske hegemonije.

Istočni Jerusalem jedan je od teritorija koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Pregovori o nastanku palestinske države, koji su se održavali pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, prekinuti su još 2014. jer Izrael smatra da je čitav Jerusalem izraelski glavni grad, status koji velika većina međunarodne zajednice ne priznaje.

Tenzije proteklih sedmica nastale su i zbog prijetnji palestinskim porodicama u dijelu grada Šeik Džarah u istočnom Jerusalemu, kako bi se iselile i oslobodile prostor za židovske stanovnike.

O tom pitanju je u ponedjeljak trebalo biti održano saslušanje na Vrhovnom sudu, no otkazano je „u svjetlu aktualnog konteksta“.

SAD zabrinut zbog deložacija palestinskih porodica

Savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a Jake Sullivan u nedjelju je u telefonskom razgovoru s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost izrazio  “ozbiljne zabrinutosti” zbog nasilnih sukoba u Jerusalemu posljednjih dana, saopćila je Bijela kuća.

Sullivan je “također ponovio ozbiljne zabrinutosti Sjedinjenih Američkih Država glede potencijalnih deložacija palestinskih porodica iz njihovih domova u četvrti Sheikh Jarrah”, navela je Bijela kuća u saopćenju o razgovoru Sullivana s izraelskim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Meirom Ben-Shabbatom.

“Oni su se složili da su raketiranja i slanje zapaljivih balona iz Gaze prema Izraelu neprihvatljivi i za osudu”, dodala je Bijela kuća, prenosio Hina pozivajući se na Reuters.

Sukobi i nasilni incidenti događali su se gotovo svake noći u Jerusalemu, svetom gradu za muslimane, kršćane i Židove, od početka Ramazana 13. aprila.

Napetosti su u petak navečer prerasle u ozbiljan sukob između izraelske policije i Palestinaca blizu džamije Al-Akse, treće po važnosti džamije za muslimane, usred ramazanskog mjeseca.

U subotu navečer palestinska je mladež bacala kamenje i rušila policijske barikade na ulicama koje vode do gradskih vrata u Starom gradu, a policajci na konjima rastjerivali su ih koristeći vodene topove i šok bombe.

Washington je u subotu rekao da je “duboko zabrinut” razvojem događaja te da želi “da se vlasti prema stanovništvu odnose s poštovanjem i suosjećanjem”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je, nakon višednevnih nereda i međunarodne osude planiranih deložacija Palestinaca iz domova i sa zemlje koju svojom smatraju židovski doseljenici, rekao da Izrael “oštro odbija” pritisak izvana čija je svrha da se u Jerusalemu ne nastavi izgradnja.

Čelnik UN-a od Izraela traži suzdržanost

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres također vjeruje da Izrael “mora iskazati maksimalnu suzdržanost i poštivanje prava na mirno okupljanje”, rekao je u nedjelju glasnogovornik UN-a.

“Glavni sekretar izražava svoju duboku zabrinutost zbog nastavka nasilja u okupiranom istočnom Jerusalemu, kao i mogućih deložacija palestinskih porodica iz njihovih domova”, rekao je u izjavi glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

“On poziva Izrael da prekine s rušenjima i deložacijama”.

Guterres poziva da se poštuje status quo na svetim mjestima, rekao je Dujarric.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker