Njemačka objasnila zašto šalje vojnike u BiH: Situacija u zemlji je teška zbog Dodika

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Ruski agresorski rat protiv Ukrajine dodatno je pojačao zabrinutost da Rusija također djeluje na destabilizaciji Bosne i Hercegovini, naveli su iz Ministarstva vanjskih poslova

U BiH bi trebalo stići 50 njemačkih vojnika

Njemačka vlada je napravila korake koji će omogućiti raspoređivanje njenih trupa u okviru misije EUFOR-a u BiH po prvi put u posljednjih deset godina.

– Politička situacija u Bosni i Hercegovini je teška, prije svega zbog separatističkog kursa Milorada Dodika, lidera bosanskih Srba. Ruski agresorski rat protiv Ukrajine dodatno je pojačao zabrinutost da Rusija također djeluje na destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Izbori bi se tamo trebali održati u oktobru i stoga je hitno pitanje da se oni bezbjedno odvijaju. EUFOR-ALTHEA ima ključnu ulogu u tom pogledu – navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka planira rasporediti oficire u štab operacije u Sarajevu i osoblje za dva tima za vezu i posmatranje u zemlji. Mandat Bundestaga, koji tek treba da bude odobren, bit će za najviše 50 vojnika.

Stvaranje sigurnosnog vakuma

Ponovno pridruživanje EUFOR-ALTHEA je također povezano sa strateškim kompasom EU za sigurnost i odbranu, koji je usvojen kao ključni strateški dokument u martu.

– Bitno je da EU sada u praksi dokaže da može djelovati, posebno u svom neposrednom susjedstvu. Njemačka namjerava da odigra svoju ulogu u tom cilju – navode u saopćenju.

Njemačka je odlučna da ne dozvoli stvaranje sigurnosnog vakuma na području koje je za tu državu “neposredno susjedstvo”.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker