Netanyahu: Glavni grad Palestine će biti Abu Dis

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Trump i Netanyahu sinoć su otkrili sadržaj takozvanog mirovnog bliskoistočnog plana za kojeg je Trump kazao da je posljednja šansa za Palestince i nezavisnu palestinsku državu

thumbs b c d08e3451598b42bb9dd5b9ed161176cf

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu saopćio je da bi, prema takozvanom američkom mirovnom planu za Bliski istok, glavni grad Palestine trebao biti Abu Dis, a da se potvrđuje da je Jerusalem nedjeljivi glavni grad Izraela, prenosi Anadolu Agency (AA).

Američki predsjednik Donald Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sinoć su u Bijeloj kući predstavili takozvani američki plan za Bliski istok, što je izazvalo burno negodovanje Palestinaca.

Izraelska televizija “Makan 33“ javlja da je Netanyahu naknadno otkrio da plan predviđa da palestinski glavni grad bude naselje Abu Dis, koje se nalazi na periferiji Jerusalema.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

“Izrael će dominirati nad svim jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali“, kazao je Netanyahu.

On je također kazao da je SAD postavio određene uvjete Palestincima za početak pregovora, uključujući i obavezno priznavanje jevrejske države, priznavanje izraelskog suvereniteta u Jerusalemu i odustajanje od prava na povratak palestinskih izbjeglica.

Također je Netanyahu kazao da SAD traži od Palestinaca da se razoruža Gaza, obustave isplate pomoći porodicama pritvorenih i poginulih Palestinaca te da se oni proglase teroristima. Od Palestinaca se traži i da prekinu podnositi tužbe protiv Izraela na Međunarodnom krivičnom sudu, a Palestina neće moći postati članica međunarodnih organizacija bez odobrenja Izraela.

“Istodobno, Izrael će nametnuti svoje zakone u Jordanskoj dolini, u svim jevrejskim naseljima u Judeai i Samariji i svim područjima koja prema planu pripadaju Izraelu“, kazao je Netanyahu.

Netanyahu je kazao i da je Izrael obećao da u naredne četiri godine neće graditi nova jevrejska naselja, niti proširivati postojeća u Zoni C na okupiranoj Zapadnoj obali.

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Trump i Netanyahu sinoć su otkrili sadržaj takozvanog mirovnog bliskoistočnog plana za kojeg je Trump kazao da je posljednja šansa za Palestince i nezavisnu palestinsku državu.

Plan je izazvao burno negodovanje na palestinskoj strani. Pokreti otpora Fatah i Hamas su odbacili predloženi plan i najavili otpor. U brojnim palestinskim gradovima i u Jordanu sinoć su održani masovni protesti.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker