Naručio je ubistvo novinara? Nema veze, ima nafte: Kako je Zapad opet prigrlio saudijskog princa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Francuski predsjednik i Mohammed bin Salman planirali su razgovarati o pitanju veće proizvodnje nafte za večerom u predsjedničkoj palači

Mislite da je pogrešno što će francuskog predsjednika Emmanuela Macrona posjetiti naručitelj ubistva? Evo vijesti od prije četiri dana. “Odsustvo Sirije iz Arapske lige šteti saradnji arapskih zemalja.” To je rekao alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra. U Damasku.

Da, saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman naredio je ubistvo novinara Jamala Khashoggija. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad odgovoran je za smrt više od 300.000 ljudi. A sada će ga vratiti u Arapsku ligu.

Ambasade se također vraćaju u Damask u posjetu al-Assada. Jednostavno, Muhammad bin Salman će nastaviti da vodi Saudijsku Arabiju još neko vrijeme, možda još dugo. Kako je to kraljevstvo, nije moguće od njega napraviti izopćenika i održavati odnose sa državom. Arabija je važna, ne samo za naftu; dovoljno je reći da postoje sveta mjesta islama.

Američki predsjednik Joe Biden, svjestan da Muhammad bin Salman može pozitivno uticati na cijenu nafte na svjetskom tržištu, principijelno je odustao, otišao u Arabiju i razgovarao s princom prijestolonasljednikom. Amerika ima dosta nafte, ali visoka cijena na svjetskim tržištima utiče na cijenu goriva, što ima značajan uticaj na rezultate kongresnih izbora u novembru. Dakle, vrijednosti se odriču u korist interesa.

Nije bio prvi sa Zapada. Grčki premijer Kyriakos Micotakis otišao je u Saudijsku Arabiju u oktobru prošle godine formalno na međunarodni sastanak, ali da se sastane sa Muhammadom bin Salmanom. Mnogo je razloga za to, ali prije svega je to pitanje nacionalnog interesa. Arabija ima loše odnose sa Turskom, kao i Grčka. Koji ima dobre odnose sa Egiptom, kao i Rijadom, u priču se uklapa i Kipar, priznati deo, grčki deo i Izrael. I stvara se linija saradnje na niz tema. Uz marginalizaciju Turske u osjetljivom području istočnog Mediterana.

Pa, geostrategija je zapravo tako jednostavna. I zato je važno da Atina ima dobre odnose sa Rijadom.

U razgovorima između Grčke i Arabije, očekivano se pojavila mogućnost saradnje u oblasti odbrane. I zato je Muhamed bin Salman ovog utorka svečano dočekan u Atini, na početku evropske turneje koja će završiti u Parizu. Dodatni element za jačanje saradnje vidi se iz zvaničnog saopštenja Micotakisovog ureda:

„Premijer je istakao važnost projekta ECM (East to Med data Corridor), podmorskog i zemaljskog kablovskog sistema za prenos podataka koji će povezati Evropu sa Azijom preko Grčke i Saudijske Arabije i pozicionirati Grčku kao pristupnu tačku za EU, povezujući istovremeno na Bliski istok i Aziju”. To je zaključeno, a još traju pregovori o mogućem povezivanju EU preko Grčke sa Arabijom, iz koje bi dolazila “zelena” struja.

Pariz nema dobre odnose ni sa Turskom, ali predsednik Makron ima šire interese od Atine, globalne, Jelisejska palata je oduvek bila percipirana kao svetska sila. A Macron je već bio u Rijadu, u decembru prošle godine, nakon posjete UAE (kupili su 80 Rafalesa) i Kataru.

Tema turneje, regionalna stabilnost. Glavna tema tada je bio Liban, nekada prosperitetna zemlja na Levantu koja je propala, a sada Macron i MBS ulažu napore da spriječe da ona potpuno padne u ruke Irana. U četvrtak, na ranoj večeri, Macron i Muhammad bin Salman planirali su pretražiti Liban, ali i pitanje veće proizvodnje nafte kako bi zaštitili Evropu od Rusije.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Povezani članci

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker