Macronova stranka najavila da će povući kandidaturu članice zato što se fotografisala sa hidžabom

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Stanislas Guerini, čelnik centrističke stranke kojoj pripada i francuski predsjednik Emmanuel Macron, je najavio da će povući kandidaturu stranačke kolegice zbog toga što se fotografisala sa maramom-hidžabom na glavi za potrebe izrade predizbornog plakata.

Guerini je pomogao Macronu da 2016. godine formira stranku Republika u pokretu (LREM). Reagirao je na postupak inžinjerke Sare Zemmahi koja je kandidatkinja u gradu Montpellieru. Zemmahi se zajedno sa još tri kandidata fotografisala sa maramom na glavi.

Fotografiju je na Twitteru podijelio i Jordan Bardella, europarlamentarac krajnje desničarske Nacionalne stranke (RN), a potom je reagirao Guerini.

“Isticanje vjerskih obilježja na predizbornim materijalima nije podudarno sa vrijednostima LREM-a. Ili će kandidati promijeniti fotografiju ili će LREM povući podršku kandidaturi”, napisao je Goerini na Twitteru.

Glasnogovornik Vlade Francuske Gabriel Attal je u današnjoj izjavi za Inter radio rekao da ne postoji pravna zabrana isticanja vjerskih obilježja. Kako je kazao, politička je odluka da se onemogući kandidatima izražavanje vjerskih uvjerenja.

Analitičari smatraju da je predsjednik Macron u posljednjih nekoliko mjeseci politički skrenuo udesno pokušavajući da bude ispred predsjednice RN-a Marine Le Pen, a za koju je izgledno da će mu biti glavni rival na sljedećim predsjedničkim izborima.

U Fancuskoj se primjenjuje oblik sekularizma koji se zove laicizam, a koji je nastao kao posljedica striktnog razdvajanja države od crkve. U školama je zabranjeno isticanje vjerskih obilježja, a želja krajnje desnice je da se ova zabrana odnosi na javni prostor u potpunosti. U fokusu nedavne rasprave bilo je i to da li muslimanke koje dovode djecu u školu mogu nositi maramu.

Međutim pojedine stranačke kolege su stali u odbranu Zemmahi. Između ostalog, naglasili su da je učestvovala u brojnim humanitarnim aktivnostima, te da se o njoj ne smije suditi na osnovu izgleda.

“Ja vidim Sarine sposobnosti. Ne vidim ono što je odjenula”, rekao je za lokalnu televiziju France 3 Mahfoud Benali koji se fotografisao sa njom.

Državna parlamentarka LREM-a Coralie Dubost je također osudila Guerinijev ultimatum. Poručila je da u stranci mora biti mjesta za jednu inžinjerku, dobrotvorku i ženu sa progresivnim vrijednostima, prenosi agencija AFP.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker