Kurc pojačava kontrolu na granici: Virus dolazi kolima

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

“Virus u Austriju ulazi kolima”, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, uz upozorenje zbog zabrinjavajućeg razvoja epidemije koronavirusa u zemljama Zapadnog Balkana, koje su veoma omiljene destinacije za odmor Austrijanaca prilikom odlaska na more.

Tan2020 4 14 125937183 0 1000x0

Sebastijan Kurc, Foto: Roland Schlager/APA via AP

{module Oglas 1 – 2020}

U razgovoru s novinarima, Sebastijan Kurc je zatražio pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na granicama.

“Imam veliku molbu za građane. Molim vas, budite obazrivi. Brojevi (zaraženih) ponovo rastu, pandemija koronavirusa još nije prevaziđena i moramo sve učiniti da zaštitimo zdravlje u Austriji i pre svega sprečimo drugo ‘zatvaranje’ privrede i zemlje, kako ne bi ugrozili radna mesta i ekonomiju”, objasnio je austrijski kancelar.

Prema njegovim rečima, najveća grupa među aktivno obolelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ni ne primećuju da su zaraženi.

“Na taj način oni inficiraju članove porodice i ugrožavaju starije osobe”, upozorio je Kurc.

Odlučujuće je da zdravstvene vlasti pojačaju kontrole na granicama, zatražio je kancelar, rekavši da je razgovarao sa pokrajinskim vlastima i ministrom zdravlja Rudolfom Anšoberom.

{module Oglas 0 – 2020}

Besplatno testiranje za sve koji su se vratili iz Hrvatske 

Kurc je da svi koji su se od 7. avgusta iz Hrvatske vratili u Austriju, odnosno koji se vrate do ponoći, postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelovao na građane da tu mogućnost iskoriste. 

“Koronavirus se širi pre svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske”, naglasio je Kurc.

Kurc je istakao da je to razlog zašto je Austrija donela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Od ponedeljka pojačane granične kontrole 

Najavio je da će od ponedeljka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole.

Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratnici sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan pi-si-ar test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade pi-si-ar test u Austriji.

Uredba Ministarstva zahteva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliše podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker