Hoće li Turska živjeti svoje zlatno doba?

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Predsjednik Turske kazao kako je riječ o nalazištu u Crnom moru gdje su rezerve od 320 milijardi kubnih metara.

erdogan aa brod

{module Oglas 1 – 2020}

Nedavna turskaotkrića velikih količina prirodnog plina u Crnom moru nisu značajna samo zbog svoje materijalne vrijednosti, već i zbog pozitivnog utjecaja koji otvara horizonte za druga, šira otkrića u regiji Crnog mora ili na istoku Sredozemlja.

Količina rezervi otkrivenih u Crnom moru blizu je gotovo polovini veličine rezervi ogromnog polja Zohr u Egiptu, koje su Kairo i međunarodne kompanije koje posluju na njemu opisale kao najveće polje na Sredozemlju.

Iskopavanje se nastavlja

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je, tokom ceremonije na kojoj je objavljena ova vijest, da prvi pokazatelji ovog velikog otkrića, čije se rezerve procjenjuju na oko 320 milijardi kubnih metara, ukazuju na to da postoji velika vjerovatnoća za otkrivanje i drugih polja u istom području.

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Fatih Donmez rekao je kako se očekuje da se u skorije vrijeme na području otkrivenog plinskog nalazišta otkriju i novi rezervoari i polja. Istakao je da njegova zemlja nastavlja s radovima na površini od šest hiljada kvadratnih kilometara na spomenutom području i da će nastaviti “seizmička istraživanja s vlastitim kapacitetima, a izgradit će se i plinovod”.  

{module Oglas 0 – 2020}

Donmez je u svojoj izjavi dodao da su seizmičke studije u toj regiji započele prije 14 mjeseci, napomenuvši da površina područja na kojem je otkriven plin iznosi 250 kvadratnih kilometara.

Istaknuo je da će novo plinsko polje zadovoljiti potrebe zemlje za otprilike sedam do osam godina, ali uz kontinuirani istraživački rad i mogućnost pronalaženja dodatnih polja ovo se razdoblje može produžiti i na više godina. Pojasnio je kako je postavljen cilj da se prve količine ovog plina isporuče na kopno 2023. godine.

Naredna otkrića

Energetski stručnjaci mogućnost otkrivanja novih plinskih polja vezuju za dva faktora, prvi je potvrda sposobnosti Turske da radi na istraživanju, bušenju i otkrivanju velikih polja, a drugi faktor je okoliš, jer studije pokazuju da ova regija obiluje prirodnim resursima.

Drugi faktor potkrepljuje i izjava turskog ministra energetike da će rezultati testova i analiza kvalitete otkrivenog plina pozitivno utjecati na troškove njegovog vađenja.

Profesor ekonomije i finansija na Univerzitetu “Artuklu” Metin Erol predviđa da će ovo otkriće doprinijeti dovođenju novih ulaganja u Tursku, naglasivši kako postoji mogućnost za razvoj drugih otkrića.

Smatra da će ovo veliko otkriće odvesti Tursku do važne faze na regionalnoj i međunarodnoj razini, te da će je učiniti kandidatom za ulazak među prvih deset sila.

Erol je izjavio za Al Jazeeru da Turskoj treba energija jer je industrijska zemlja u usponu, i postat će proizvođač i izvoznik plina. To će otvoriti mogućnost za razvoj velikih industrija unutar Turske, što će se odraziti i na njen politički i ekonomski položaj.

“Kada turske energetske potrebe ne budu povezane s globalnim tržištima i svakodnevnim mijenjanjem cijena, zemlja će dobiti još veću samostalnost”, dodao je.

“Otkriće će lokalnoj valuti (liri) pružiti veću stabilnost i smanjiti račun za strane valute koji Turska plaća kako bi pokrila svoje energetske potrebe”, dodao je profesor ekonomije i finansija na Univerzitetu Artuklu.

Turska trenutno troši oko 50 milijardi dolara godišnje na plin.

Zahvaljujući ovom otkriću, koje je postignuto isključivo domaćim kapacitetima, Turska će postati iskusnija u oblasti istraživanja energije i možda će joj to donijeti ugovore za istraživanje sirovina u drugim zemljama, dodao je Erol.

{module Oglas 2 – 2020}

Investicije

Turski brod je do ovog otkrića došao na oko 100 nautičkih milja sjeverno od turske obale. “Ovo je najveće otkriće Turske sa značajnom razlikom i jedno od najvećih otkrića u svijetu 2020. godine”, saopćila je konsultantska kuća Wood Mackenzie.

Zvaničnici i analitičari su upozorili da bi pokretanje proizvodnje na bilo kojem nalazištu plina otkrivenom u Crnom moru moglo potrajati i do deset godina, a da za izgradnju infrastrukture za proizvodnju i snabdijevanje treba uložiti milijarde dolara. Međutim, Mediteranski opservatorij za energiju u Parizu (OME) potvrdio je da bi Turska mogla brzo krenuti naprijed kada je riječ o odlukama o ulaganju.

OME u svom izvještaju navodi da će se “proces vrlo brzo odvijati u smislu finansiranja, vremena i procedura, a možda će postojati potreba za pomoći stranih kompanija s tehničkog aspekta”, te smatra da je 2023. godina razuman cilj.

Saopćenje o području Tuna-1 izazvalo je veliko zadovoljstvo na turskim tržištima. Među opozicionim strankama je zavladao optimizam, a cijena lire se blago popravila za 0,095 posto i dosegla 7.331 u odnosu na dolar. Postoje predviđanja da će se oporavak lire, koja je pala sa 5,95 početkom godine na 7,5 lira prošlog mjeseca, nastaviti.

Izvor: Al Jazeera

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex