Erdoganov san – noćna mora Istanbula

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Turski predsednik Erdogan želi da izgradi drugi Bosfor. Ni manje ni više! Šteta za ekonomiju i životnu sredinu bila bi ogromna, tvrde neki eksperti. Zato opozicioni gradonačelnik Istanbula to želi da spreči.

44261503 303

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poznat je po tome da voli megalomanske građevinske projekte u Istanbulu, poput novog aerodroma, najveće džamije u Turskoj ili tunela koji prolazi ispod Bosfora. Ali to nije ništa u poređenju s njegovim najnovijim poduhvatom: gradnjom Istanbulskog kanala.

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Turska vlada ne planira ništa manje nego da izgradi drugi Bosfor – kopiju moreuza koji prolazi sredinom Istanbula, metropole sa 16 miliona stanovnika. U zapadnom delu grada trebalo bi nastane veštački kanal dužine 45 kilometara koji bi se protezao paralelno sa Bosforom i povezivao Crno sa Mramornim morem. Time bi se, kako je saopšteno iz krugova vlade, rasteretio intenzivni brodski saobraćaj na Bosforu, ali i sprečili sudari i nesreće.

Sa planiranjem projekta se inače počelo još 2011, ali se potom više godina po tom pitanju nije ništa dešavalo. Sada je turska vlada ponovo iskopala te planove, a Erdogan je najavio da će uskoro biti raspisan i tender za izgradnju kanala. Ministarstvo za životnu sredinu i urbanizam proverilo je valjanost planiranog projekta i dalo mu pozitivnu ocenu.

Gradonačelnik Imamoglu

49786838 401

{module Oglas 2019 – U članku 0}

Realizaciju Erdoganovog najnovijeg mega projekta otežava međutim to što su se u gradu na Bosforu odnosi moći promenili. Socijaldemokrata Ekrem Imamoglu iz partije CHP postao je gradonačelnik Istanbula, a time i gospodar gradskog budžeta. On je prvi gradonačelnik u poslednjih 25 godina koji ne dolazi iz Erdoganove partije AKP. I on se protivi izgradnji kanala.

Imamoglu kaže da je to „izdaja Istanbula“ i ocenjuje da je to „projekat-ubica“. Kaže da će se izgradnji kanala suprotstaviti 16 miliona ljudi. Nakon njegovih reči usledila su i dela. Imamoglu je raskinuo protokol o saradnji koju je prethodna gradska uprava dogovorila sa vladom u Ankari.

Novi gradonačelnik Istanbula, brojni građani i stručnjaci ne slažu se sa idejom izgradnje kanala pre svega zbog velikih troškova, ali i zbog enormnih problema sa zaštitom životne sredine. Projekat bi mogao da ima ogromne posledice po prirodu tog regiona, kaže stručnjak za životnu sredinu Doganaj Tolunaj sa Univerziteta Istanbul.

Naime, tamo gde je planirano da prođe kanal su istanbulska izvorišta i rezerve vode. Gradnja bi ugrozila složen eko-sistem regiona. „Pejsaži sa dinama na severu grada u okviru kojih su zaštićene šume, prirodni parkovi, potoci i pašnjaci, važni su za eko-sistem. Taj region nastanjuju stotine biljnih i životinjskih vrsta“, upozorava Tolunaj. Ozbiljno narušavanje eko-sistema moglo bi da ima i ekonomske posledice: „Ribari u Crnom moru i poljoprivrednici morali bi da napuste taj kraj.“

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Mega projekat – mega troškovi

A kada je reč o ceni projekta onda se zvanično govori o 11,5 milijardi evra. Stručnjaci međutim predviđaju da će izgradnja kanala koštati mnogo više. Projekat se izvodi „preko leđa poreskih obveznika“, kritikuje CHP, najveća opoziciona stranka u Turskoj.

„Projektu nedostaje i ekonomsko opravdanje“, tvrdi ekonomista Mustafa Sonmez, „jer Bosfor ima sasvim dobre uslove za plovidbu brodova i omogućava dovoljan prolaz“.

Povećani rizik od zemljotresa

Kritičari upozoravaju da bi kanal mogao negativno da utiče i na tektonske pukotine duboko u zemlji – što bi moglo da rezultira povećanim rizikom od zemljotresa. Ured za katastrofe i krizne situacije (AFAD) ne slaže se s tim navodima i poručuje da ne postoji veza između rizika od zemljotresa i izgradnje kanala.

To međutim ne zvuči ubedljivo za mnoge stanovnike grada. Gradonačelnik Imamoglu prepoznao je njihov strah i upozorio da bi se između kanala i Bosfora stvorila neka vrsta ostrva i da bi osam miliona ljudi koji tu žive bilo „zarobljeno“ na tom području, sklonom potresu.

Gradonačelnik je takođe kritikovao to što je zemljište uz kanal prodato arapskim investitorima – uključujući i članove kraljevskih porodica. Na to je Erdogan reagovao ovako: „Zar je to zabranjeno? Da su investitori Hans ili Džordž niko se ne bi bunio.“

„Kanal će se graditi“

Projekat izgradnje nije u nadležnosti gradonačelnika Imamoglua i istanbulske gradske uprave – ponavljaju visoki zvaničnici Erdoganove AKP. Jer kanal Istanbul, kako su istakli, nije lokalni, već nacionalni projekat.

Erdogan je godinama govorio da je projekat izgradnje tog kanala njegov „san“. Za skeptike nema razumevanja: „Sviđalo se to nekome ili ne, mi ćemo da gradimo Istanbulski kanal. Nećemo dozvoliti ljudima bez vizije i ciljeva, onima koji ne vole našu zemlju, da nas odvrate od ovoga“, zakleo se predsednik. I zaključio: „Nećemo da se bavimo zlim programom opozicije, jer ne želimo da izgubimo nijednu sekundu“.

(DW)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker