DRAMATIČAN TRENUTAK / Bivši lider Komunističke partije Kine Hu Jintao protiv svoje volje odveden sa kongresa

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Zatvaranje ceremonije održavanja kongresa Komunističke stranke Kine obilježilo je neočekivano izvođenje iz prostorija bivšeg kineskog lidera Hu Jintaoa.

Kineski lider Xi Jinping trebao bi započeti treći mandat, nakon što je povukao ključne stranačke lidere iz najvišeg vladajućeg tijela kako bi napravio mjesta za svoje saveznike.

Petogodišnji nacionalni kongres stranke imao je za cilj da pokaže jedinstvo i legitimitet, ali današnja ceremonija zatvaranja kongresa u Velikoj dvorani naroda predstavljala je dramatičan trenutak, jer je bivši najviši lider Hu Jintao neočekivano izveden sa događaja.

Hu, koji ima 79 godina sjedio je na istaknutom mjestu za glavnim stolom na bini, direktno pored svog nasljednika Xija, kada mu je prišao član osoblja, što je vidljivo na slikama i video snimku sastanka.

Dok je sjedio, izgledalo je da je nakratko razgovarao sa muškim članom osoblja, dok je član Stalnog komiteta Politbiroa Li Zhanshu, koji je sjedio s druge strane, držao ruku na stolici iza Huovih leđa.

Činilo se da se tada digao nakon što ga je podigao član stranke, koji je uzeo bivšeg vođu za ruku, sve do dolaska Kong Shaoxun, zamjenika direktora Generalne kancelarije Komunističke partije i šefa njenog sekretarijata. Hu je nakratko razgovarao sa dvojicom muškaraca i u početku se činilo da ne želi da ode. Okolnosti oko Huovog odlaska nisu jasne.

Na izlasku, Hu je viđen kako zastaje i činilo se da nešto govori Xiju za kojega se očekuje da će dobiti novi petogodišnji mandat kao vođa stranke.

CNN izvještava kako nije imao dovoljno pristupa događaju, da je ta medijska kuća cenzurirana u Kini.

Zbog zatvorenosti kineske politike, malo je vjerovatno da će stranka ponuditi javno objašnjenje o Huovom iznenadnom odlasku.

O dramatičnom trenutku nema informacija ni u kineskim medijima, niti se o tome raspravlja na društvenim mrežama.

Partijski kongres nije ispunio očekivanja analitičara koji su smatrali da bi Xi mogao dobiti nove partijske titule, nove časti ili da bi ga njegova politička ideologija, koja je već sadržana u statutu stranke, formalno skraćena na “Misao Xi Jinpinga”, mogla uzdići na više nivoe.

Izmjena partijske povelje koju je odobrilo skoro 2.300 delegata na ceremonijalnom glasanju također uključuje jednu od Xijevih karakterističnih fraza, “borbu”, što je izraz koji XI koristi kada govori o izazovima i uočenim prijetnjama sa kojima se stranka i država suočavaju, kako unutar zemlje, tako i u inostranstvu.

“Usudite se da se borite, usudite se da pobijedite, zakopajte svoje glave i radite naporno, budite odlučni da nastavite da napredujete”, rekao je Xi delegatima tokom svog završnog govora.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker