Dok Njemačka čeka na uvođenje brzog testa na koronu, Austrija masovno testira građane

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Uskoro bi u Njemačkoj trebali biti dostupni besplatni brzi testovi na koronavirus. S druge strane, kako ovakva vrsta testiranja može biti uspješna to pokazuje austrijski primjer.

Kako piše DW, brzi antigen test na koronavirus obećava više sigurnosti u borbi protiv pandemije jer nosilac virusa dobije informaciju da je pozitivan iako nema simptome. Rezultati se za 15 minuta dobiju nakon što se uradi bris grla ili nosa.

Smatra se da bi izlazak iz lockdowna u Njemačkoj trebao biti potpomognut ovim testovima.

Iako je njemački ministar zdravlja Jens Spahn obećao da će se s njima krenuti 1. marta, za sada od toga nema ništa.

Shodno tome, otvorilo se previše pitanja o organizaciji testiranja, o tome koliko će se ljudi moći besplatno testirati, kakvu ulogu će igrati testovi koji se rade kod kuće kada bris ne uzima profesionalno osblje. Međutim, uz sve to, postavlja se pitanje da li će za početak biti dovoljno testova?

Međutim, u Austriji se ovakva pitanja ne postavljaju i u ovoj zemlji se već polako sabiru iskustva sa ovakvom vrstom testiranja. Naime, već su u novembru bili uspostavljeni centri za testiranje na ulicama, u apotekama ili kod ljekara.

S obzirom na to da je ovakva vrsta testiranja bila uspješnja, vlada u Austriji je odlučila proširiti brze testove tako da su se i oni bez simptoma u jednom trenutku mogli testirati.

Svi Austrijanci, sa ili bez simptoma, danas imaju priliku da bez komplikacija i besplatno urade brzi korona test. A otkako su, početkom februara, frizerski saloni počeli s radom, mušterije moraju priložiti aktuelni negativan korona test.

I farmaceuti su odobrili ovakvu vrstu testiranja i prema posljednjim podacima, manje apoteke urade od 30 di 60 testova dnevno, a veće i do 200. Ukoliko se desi da je test pozitivan, rezultate testova ne dobijaju samo testirane osobe, već i zdravstvene službe. U tom slučaju se nalaže i PCR test.

Besplatni testovi su od početka februara mogući i u školama i nastavno osoblje kao i učenici imaju mogućnost da se testiraju dva puta sedmično.

Ovakva vrsta testova bi uskoro trebala stići i u Njemačku, a savezni Institut za lijekove i medicinska sredstva izdao tri posebna odobrenja za testove na koronavirus za samostalnu upotrebu. I kod ovih testova bris se uzima iz nosa.

U Austriji je sredinom februara urađeno 16.600 testova na 100.000 stanovnika sedmično, što je skoro deset puta više nego u Njemačkoj, koja je sa svojim neznatnim brojem testova jedna od posljednjih u Evropskoj uniji. Stoga se može pretpostaviti da austrijska strategija testiranja preciznije oslikava proces infekcije nego mjere koje se poduzimaju u Njemačkoj.

I dok se u Njemačkoj i dalje zaokuplja pitanjima kako će se organizovati testiranja i koliko često će se moći besplatno testirati, Austrija će već od 1. marta u 850 apoteka besplatno podijeliti po pet brzih antigen testova na koronu za kućnu upotrebu svakom građaninu.

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...

Povezani članci

Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex