Bivši izraelski ambasador u Turskoj: Iznenadio nas je dolazak Erdogana na vlast, vjerovali smo u vojni udar protiv njega

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Bivši izraelski ambasador u Ankari, Pinchas Avivi rekao je da je dolazak Recepa Tayyipa Erdogana na vlast u Turskoj 2003. godine bilo potpuno iznenađenje za Izrael, koji je očekivao da će ga turska vojska veoma brzo svrgnuti sa vlasti.

Screenshot 2019 11 05 at 15.04.56 768x493

{module Oglas 2019 – U članku 1}

Izraelski list Maariv objavio je zanimljivu analizu o odnosu Izraela prema dolasku i ostanku Erdogana na vlasti.

“Ako je Ataturk sjajan reformator u trendovima koji su nam se svidjeli, Erdogan je veliki reformator u suprotnom smjeru… Erdoganov prvi cilj bio je promijeniti Tursku i izbrisati kemalizam. Postoje dva kruga miliona ljudi koje je Ataturk teško povrijedio – Kurdi i vjernici, a Erdogan pripada vjerskom krugu. Vjernicima nije bilo dopušteno da budu u turskoj politici i javnosti”, kaže dr. Alon Liel, bivši izraelski diplomata.

“Erdogan nije jednodimenzionalna figura”, objašnjava dr. Liel. “Pripada Muslimanskom bratstvu i to je također bio dio njegovog dnevnog reda, ali s druge strane po zanimanju je ekonomist i bio je izvrstan gradonačelnik koji sarađuje sa poslovnom i međunarodnom zajednicom. Spreman sam vam dati telefonske brojeve uglednih vođa židovske zajednice u Turskoj, oni će vam reći da je Erdogan kao gradonačelnik bio najbolje što su upoznali”.

{module Oglas 2019 – U članku 0}

U Turskoj nisu zaboravili Erdoganovo impresivno razdoblje u Istanbulu. Grad je bio opterećen velikim dugovima, on je riješio budžetski deficit i doveo brojne investitore. U decembru 2002. godine odlučeno je da se ponište rezultati općih izbora u Turskoj zbog onoga što je tada definirano kao nepravilnosti u proceduri, a novi izbori određeni su za mart 2003.godine. Promjena izbornog zakona vratila je Erdogana u političku igru. I suprotno prognozama, Erdogan je izabran za premijera.

“Bio sam ambasador u prvim godinama njegova dolaska na vlast, za Izrael je to bilo potpuno iznenađenje’, priznaje bivši izraelski ambasador u Turskoj Pinchas Avivi.

“Nakon Ataturkove revolucije, svaki put kad bi neki vjerski kandidat pokušao doći na vlast, vojska je to efikasno rješavala. Niko nije očekivao da će Erdogan uspjeti, a nakon što je uspio, vratili smo se na početak. Nismo imali dovoljno informacija o njemu”, kaže ambasador Avivi i dodaje u nastavku.

“U to je vrijeme Izrael je pratio ono što se događalo u Turskoj, posebno Erdogana. Od početka je bilo jasno da će pobožni muslimanski premijer biti više naklonjen prema našim palestinskim susjedima”. Avivi opisuje kako je Erdogan posjetio Izrael 2005.godine kada je izraelska vojska napustila Gazu. “Došao je sa delegacijom od dvije stotine ljudi, stigli su u dva aviona. Pokušao se predstaviti kao vođa muslimanskog svijeta”.

Doktor Liel, koji je tada bio u Ministarstvu vanjskih poslova, sjeća se te Erdoganove posjete Izraelu. “Kad je stigao rekao je:’ Nismo prijatelji. Nismo došli da se grlimo sa vama, ali povlačenje iz Gaze je ogromna stvar, a ako napustite i Zapadnu obalu – samo nebo je granica’. Sudjelovao sam u dijelu tih razgovora”, kaže dr. Liel.

Bivši ambasador Avivi prisjetio se kako je Erdogan reagirao na ubistvo šejha Yasina koje se dogodilo 2004.godine u Gazi. “Erdogan je bio bijesan. Trebao sam biti protjeran iz Turske i biti persona non grata. Erdogana je također duboko pogodio napad na brod Marmara 2010. godine. ”

{module Oglas 2019 – U članku 2}

Maariv u svojoj analizi navodi da se malo znalo o stvarnoj snazi ​​turskog vođe tokom ranih godina njegove vladavine. Skoro pet godina nakon njegovog izbora u turskim medijima pojavile su se sumnje u njegovu sposobnost, jer nisu zabilježene velike promjene.

“Erdogan je napravio velike promjene tek nakon što je preuzeo kontrolu nad kompletnim sistemom… Ako ga uporedite s Mohamedom Morsijem u Egiptu, otkrit ćete da je Morsi za godinu dana pokušao postići ono što je Erdogan uradio za 15 godina. Erdogana je do puta uspjeha vodila njegova razboritost, on je izgradio državu postepeno, zato je privukao poslovne ljude”, kaže dr. Leil.

Dr. Galia Lindenstrauss, viša naučna saradnica u Institutu za nacionalnu sigurnost INSS-a kaže da Erdogana doživljava kao velikog ekonomskog pragmatičara, a zbog čega je održao dobre veze sa Izraelom. „Razgovaramo o 6 milijardi dolara međusobne trgovine, od čega je četiri milijarde dolara izvoz iz Turske u Izrael. Posljednja godina kad smo bili blizu ove brojke bila je 2014. Vidimo da Erdogan u ekonomskim stvarima pokazuju pragmatizam”.

Što je s opetovanim pokušajima vojnog puča i svrgavanjem Erdogana?

“U Izraelu su uvijek govorili da će doći do vojnog udara, a rekao bih da vojni puč neće biti moguć”, rekao je dr. Liel na kraju analize. “Erdogan danas uživa potpuno povjerenje turske vojske, policije i institucije. On se ne može svrgnuti i ostat će predsjednik do 2023. na stogodišnjicu republike. Erdogan je rekao da će to biti godina njegovog odlaska u penziju, ali ne znam je li to istina. U svakom slučaju, do tada će Erdogan ostati imun od državnih udara”.

(Saff)

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.