DJECA U PRIORITETU: Britanija planira zatvoriti trgovine i ugostiteljske objekte da bi mogla otvoriti škole

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

U Velikoj Britaniji postoji mogućnost da se trgovine i ugostiteljski objekti ponovo zatvore da bi učenici nastavu mogli pohađati u školama tokom pandemije koronavirusa.

dfgertz456t456534

Pixabay

{module Oglas 1 – 2020}

Premijer ove zemlje Boris Johnson je poručio da je “nacionalni prioritet” i “moralna dužnost” da djeca sljedećeg mjeseca budu u učionicama, što povećava izglede da se ponovo zatvore trgovine, pubovi i restorani, prenosi Sky News.

U autorskom tekstu Johnsona, objavljenom u novinama Mail, navedeno je da “socijalna pravda zahtjeva” da učionice ponovo budu pune i da je obrazovanje ključno za dobrobit i budućnost djece. Upozorio je na dodatne troškove roditelja i skrbnika koji nisu u mogućnosti da rade.

“Ostaviti naše škole zatvorene duži period je društveno neprihvatljivo, ekonomski neodrživo i moralno sporno”, dodao je.

{module Oglas 0 – 2020}

Za njega je ostaviti škole zatvorene posljednja opcija nakon što su mu saradnici ukazali da bi otvaranje škola iziskivalo posebne mjere tokom pandemije.

Međutim, resorni ministar Nick Gibb je naglasio da Vlada ne može donijeti odluku kojom će prioritet biti da se ponovo otvore škole. Tvrdi da tako nešto mogu odlučiti lokalne vlasti.

Izvor iz Vlade je istakao da će škole ipak biti posljednje koje će ostati zatvorene odnosno da postoji mogućnost da se prvenstveno zatvore pojedini privredni subjekti.

“Premijer ima jasnu namjeru da obrti poput trgovina, pubova i restorana budu među prvima kojima će se zatvoriti, a da škole budu otvorene što duže”, potcrtao je spomenuti izvor.

Pojedini stručnjaci u ovoj zemlji upozorili su da epidemiološka situacija nije uopće dobra. Među njima je i profesor Neil Ferguson koji je pozvao nadležne da zaustave ublažavanje mjera čime bi se omogućila kontrola nad pandemijom i povratak đaka u školske klupe.

Johnson je upozorio i na druge štetne posljedice zatvaranja škola. Između ostalih, podsjetio je da to ima negativne posljedice po zdravlje djece.

{module Oglas 2 – 2020}

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
0 0 votes
Article Rating
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error:
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker