Njemačka zbog krize smanjuje poreze

--- Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala ---

Nakon dvodnevnih maratonskih pregovora, socijaldemokrati i Sindikat CDU-CSU odlučili su “osloboditi” 80 milijardi izravne pomoći za domaćinstva i preduzeća i 50 milijardi za modernizaciju njemačke ekonomije.

angela merkel 15 696x469

{module Oglas 1 – 2020}

Nakon dvodnevnih maratonskih pregovora između Socijaldemokrata i Hrišćanskih demokrata Unije CDU-CSU, vlada Angele Merkel izrodila je u srijedu plan oporavka historijskog iznosa koji se dodaje na više od 1,1 triliona eura već najavljenih u martu. Dodatnih 130 milijardi eura, od kojih će 120 milijardi preuzeti Federalna agencija, mobilizirat će se za pokušaj zacjeljivanja rana od koronavirusa nanesenih njemačkom gospodarstvu što je brže moguće.

Brojke koje je tog jutra objavila Federalna agencija za zapošljavanje dale su ideju o obimu štete. Broj nezaposlenih u Njemačkoj porastao je za 169.000 u svibnju nakon povijesnog povećanja od 308.000 u travnju. Država sada ima 2,8 miliona nezaposlenih, što predstavlja stopu nezaposlenosti od 6,3%. Gotovo 12 miliona zaposlenika također je predmet zahtjeva za djelomičnom nezaposlenošću od strane njihovog poslodavca, a što financira država.

Angela Merkel pozdravila je koalicijski dogovor oko plana za kojeg smatra da je “kamen temeljac” oporavka njemačke ekonomije, ali i za njenu modernizaciju. Vicekancelar, Olaf Scholz, sa svoje strane govorio je o “paketu mjera za brzi izlazak iz krize”. Kazao je da će se ovaj stimulativni plan dijelom financirati dodatnim kreditima. Od 156 milijardi eura duga koji je Bundestag odobrio u martu, 60 milijardi eura je već iskorišteno.

{module Oglas 0 – 2020}

Sporazum je podijeljen je u dva dijela: prvi je vezan za cikličke mjere oslobađanja tereta krize domaćinstava i preduzeća s jedne strane, te ulaganja u modernizaciju i zelenu ekonomiju s druge strane. Ministar gospodarstva Peter Altmaie kaže da je to “najcjelovitiji plan ekonomskog oporavka u njemačkoj povijesti”. Pomažemo malim i srednjim poduzećima nudeći im pomoć i građanima, usredotočujući se na područja budućnosti. Digitalizacija i mobilnost, ključevi su moderne i jake Njemačke”, rekao je Altmaie.

Lavovski udio pripada prvom paketu, koji iznosi gotovo 80 milijardi eura, od čega se 20 milijardi sastoji od općeg smanjenja stopa PDV-a s 19% na 16% i sa 7% na 5% u sljedećih šest mjeseci. 11 milijardi se također mobilizira za snižavanje poreza za potporu obnovljivim izvorima energije, što je električnu energiju činilo skupom u Njemačkoj. Porodice će također koristiti bonus od 300 eura po djetetu, dok će kompanije imati koristi od poreznih olakšica.

Vrijedan 50 milijardi eura, drugi dio plana odnosi se na ulaganja i podršku istraživanju i inovacijama kako bi se modernizirala i ozelenila njemačka ekonomija. Za razvoj centrala za proizvodnju vodika planira se posebno izdvojiti 7 milijardi eura, kao dio nacionalne strategije koja se dovršava u ovom polju. Za promociju električnog automobila i ugradnju postaja za punjenje mobilizirat će se 6,7 milijardi.

{module Oglas 2 – 2020}

Vrlo kontroverzna mjera premija za uništavanje starih automobila, koju je Unija CDU-CSU tražila, nije izglasana. Sa svoje strane, SPD također nije progurao brisanje dugova općinama koje su najviše financijski nastradale. S druge strane, polovinu profesionalnog poreznog deficita za 2020. i 2021. godinu nadoknadila će savezna vlada, a općine će dobiti nekoliko milijardi potpora za digitalizaciju njihovih usluga.

“Ovaj paket ne garantuje da ćemo se nakon krize osjećati bolje nego prije. Ali barem bismo trebali učiniti bolje nego u mnogim drugim zemljama“, zaključio je predsjednik CSU-a Markus Söder. Peter Altmaier nada se da će se prvo gospodarstvo u Europi vratiti na nivo prije koronavirusne krize do druge polovine 2022. godine.

Izvor: Logično

Preuzmite android aplikaciju Sandzaklive portala Brža, modernija, preglednija...
Subscribe
Obavijesti o
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Voljeli bi čuti vaše mišljenje, molim vas komentarišitex
Close

Dobro došli na stranice portala Sandzaklive.rs

Molimo vas da odobrite oglase na našoj web-stranici

Izgleda da upotrebljavate program za blokiranje oglasa. Sadržaj našeg portala za sve čitatelje je u potpunosti besplatan. Stoga, jedini izvor prihoda našeg portala su oglasi koji omogućava kontinuiran i neometan rad redakcije te osiguravaju nezavisno i nepristrasno novinarstvo.